3-го лютого — довибори до обласної ради. Правда переможе!

3-го лютого — довибори до обласної ради. Правда переможе!     Цієї неділі на двох округах відбудуться довибори депутатів Чернівецької обласної ради. Це округ №21 (Кіцманський район) та округ №50 (Шевченківський район у м. Чернівці). Колишні депутати-мажоритарники з цих округів стали народними депутатами України. Це Олександр Фищук та Максим Бурбак.

Патріотичні опозиційні партії зробили спробу домовитися і висунути на ці округи по одному кандидатові. Їм це вдалося. Зокрема, на окрузі №21 у Кіцманському районі стосовно кандидатури голови Чернівецької міської організації ВО «Батьківщина» Юрія Скорейка питань не виникало. Його підтримала більшість партій, які входять до Об’єднаної опозиції. Також свою підтримку Скорейку висловили партії «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода».

На округ №50 у Чернівцях від партії «Фронт Змін» висунули кандидатом у депутати Марію Філіпчук, лідера незалежної профспілки працівників Кали-нівського ринку, голову ОСББ. Її кандидатуру підтримали головні опозиційні партії, які діють на території Чернівецької області.
Кандидати від опозиції одразу заявили конкретно: вони ведуть боротьбу тільки з кандидатом від партії регіонів, яка нині при владі в Україні. Таким чином усі інші висуванці переходять у розряд технічних кандидатів від партії регіонів.

Отже, у Кіцманському ра-йоні маємо співвідношення сил 1:7 (тобто один проти сімох). Проти висуванця опозиції влада кинула своїх сімох. Вони відпрацьовують технологію розтягування голосів у селах, де Юрій Скорейко та ВО «Батьківщина» набирають високий відсоток. Зокрема, є кілька кандидатів від села Киселів. Це і директор школи, і працівник райдержадміністрації. Вони там мають родини, сусідів, друзів. Отож зрозуміло, що якась їх частина буде голосувати, наприклад, за Смеречанського (Громадянська партія «Пора»). Як і зрозуміло, що в інших селах і Смеречанський, і «Пора», яка тепер у прислузі у партії регіонів, наберуть голосів як кіт наплакав.

Аби нейтралізувати патріотичне село Оршівці, де за опозицію голосувало більше 80 відсотків виборців, «Козацька українська партія» висунула завуча місцевої школи Ольгу Шапку. Та «прославилася» на всю округу тим, що раніше виступала у райгазеті із закликом голосувати за партію регіонів. Зокрема, вона писала: «Чому я і моя сім’я будемо голосувати за партію регіонів? Мені імпонує робота цієї команди. Люди компетентні, тому вміло вирішують проблеми усіх галузей ра-йону, в тому числі освітянські. Голосуватиму за партію регіонів і вірю у краще майбутнє».

Небагато односельчан, як показали результати виборів у Оршівцях, повірили Ользі Шапці. Бо за партію регіонів тут не дуже радо голосували. Згодом з’ясувалося, що ця пані була членом БЮТу, як і раніше названий нами пан Смеречанський. Недавно вони відхрестилися від «Батьківщини» і від Юлії Тимошенко. І всіма силами допомагають головному лікарю райлікарні Василю Залявському. Цей уродженець славного галицького міста Коломия вже геть пустився берега з тією партію регіонів. Він з себе вдає великого патріота, навіть одягає вишиванки, фотографується у них, виставляється перед людські очі. І у той же час служить партії, яка знищує українську мову, ук-раїнську державу, українську традицію. Чим він тоді кращий за того ж Азірова, Табачника, Колісниченка, Ківалова, Чечетова… Адже разом з ними виконує програму партії регіонів, підпорядковується її статуту. Встидався б хоч своїх земляків-коломийчан і не говорив про любов до України. Хоча і кажуть, що Галичина дала нації найкращих героїв, та в той же час і найпідліших зрадників. Саме в Отинії біля Коломиї жив великий український зрадник Микола Хрунь. Його ім’я тепер стало загальновживаним для всіх хрунів України.

Залявський використовує будь-які методи, аби виграти вибори. Він не гребує ні адмінресурсом, ні використанням службового становища. Недавно у селі Іванківці було виявлено кілька автомобілів «швидкої допомоги», якими розвозили агітацію за цього регіонала. У приміських автобусах вже висять його портрети у вишиванках. Запускаються брудні чутки, нібито якщо кіцманчани не проголосують за Залявського, то лікарню в Кіцмані буде зачинено і т. д.
Але регіоналам це вже допоможе, як мертвому припарки. Виграє у Кіцмані «Батьківщина» та її висуванець Юрій Скорейко.

Майже не відрізняються виборчі технології партії регіонів і у Чернівцях. Тут також використовується адмінресурс за професора Тараса Бойчука. Він хоч і пише скрізь, що безпар-тійний, насправді ж висунутий партією регіонів, яка не вибирає методів для досягнення своєї мети. До агітації за Бойчука долучили і студентів, і лікарів, і медсестер. У робочий час скликають наради працівників комунальних підпри-ємств, на яких подають рекомендації від самого голови ОДА голосувати за потрібного кандидата.

Щоправда, ні Бойчук, ані Папієв не чекали і не сподівалися на те, що їхні союзники з Чернівецької міської ради тихесенько устромлять ніж у спину. Від партії «Рідне місто», яка є цілковито підконтрольною міським очільникам, вони висунули на вибори Андрія Білогорка. Цей молодий політик уже зумів змінити кілька політичних партій. Певний час навіть керував «Молодою Україною».

Партія «Рідне місто» створена тільки для того, аби обслужити інтереси тих, хто сидить тепер у Чернівецькій міській раді. Вони зрозуміли на виборах до верховної ради, що бренд партії регіонів тут не пройде. Чернівчани мають добротне щеплення від донецької ідеології. Вони — європейці, і хочуть жити по-європейськи.

На довиборах до обласної ради місцеві очільники перевіряють дію нового бренду. На біг-бордах не розміщують обличчя кандидата, а тільки бренд партії «Єдиний кандидат з «Рідного міста». Коли висували Білогорку, напевне, переконали регіоналів, що він забиратиме голоси у об’єднаного кандидата Марії Філіпчук. Та чим ближче до виборів, тим виразніше вимальовуються політичні уподобання. З’ясовується, кандидат від «Рідного міста» активно пасеться на електоральному полі регіонала Бойчука. Тому картина однозначна: кандидат від Об’єднаної опозиції у Чернівцях чітко конкурує з кандидатом від партії регіонів.

Інші кандидати тільки плутаються під ногами і жодних впливів на результати виборів здійснювати не зможуть.
Якщо опозиція зуміє акти-візувати своїх представників та переконати своїх прихильників, яких на округах №21 і №50 у рази більше за регіональних, перемога буде за патріотичними силами Буковини. Люди вже розібралися хто є хто, і на цих округах регіонали отримають дірку від бублика, а не голоси мудрих буковинських людей.
Петро КОБЕВКО

peredplata