Правила голосування до Чернівецької облради

Правила голосування до Чернівецької облрадиЦієї неділі на Кіцманщині та в Чернівцях виборці дообиратимуть двох депутатів до Чернівецької обласної ради. Довибори призначено у зв’язку з тим, що екс-депутати Максим Бурбак та Олександр Фищук, обрані за цими округами, вже стали народними депутатами.

Тому 3 лютого на Буковині знову будуть вибори. І в Чернівецькій області їх забезпечуватимуть Чернівецька обласна (очолює І. Журавля, партія «Реформи і порядок»), Чернівецька міська (очолює Г.Баранова, КПУ), Кіцманська районна (очолює М.Олійник, партія «Батьківщина») виборчі комісії і, звичайно, дільничні виборчі комісії.

Як нам повідомив голова Чернівецької обласної виборчої комісії пан Журавля, усі дільничні виборчі комісії, задіяні у проміжних виборах, укомплектовані у відповідності до чинного законодавства. Наразі проблем з організацією та забезпеченням роботи дільниць немає. Були затримки з надходженням коштів, але все вирішилось. Бюлетені вже надруковані та роздані дільничним комісіям.

Пан Журавля закликав виборців заздалегідь перевірити наявність та правильність написання своїх прізвищ у списку виборців. У випадку неотримання іменного запрошення, помилок або відсутності прізвища, слід звертатися до дільничної виборчої дільниці або до держреєстру виборців. Адже в день виборів внесення та виправлення можливе тільки за рішенням суду.

У випадку виявлення виборцем порушення, в залежності від його змісту, він має звернутися до дільничної виборчої або обласної виборчої комісії чи до правоохоронних органів.

Виборча кампанія до місцевих рад різниться від виборів до парламенту тим, що виборці мають право не підтримати жодного кандидата. Під час виборів до верховної ради цієї можливості нас позбавили.

Довідкова інформація

Чернівецька обласна виборча комісія (адреса: 58010, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, тел. 52 64 17)
Чернівецька міська виборча комісія (адреса: 58001, м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 176)
Кіцманська районна виборча комісія (адреса: 59300, м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83).

Буква закону

Згідно із законом про вибори депутатів місцевих рад, дільнична виборча комісія (ДВК) не пізніш як за десять днів до дня виборів надсилає кожному виборцю іменне запрошення. Виборець, який за станом здоров\’я не може прибути до приміщення для голосування, має право звернутися до ДВК з письмовою заявою про надання йому можливості проголосувати за межами приміщення для голосування. Власноручно підписану заяву із зазначенням місця перебування треба подати до ДВК особисто або через інших осіб до 12 години останньої суботи перед днем виборів.

Голосування у день місцевих виборів проводиться з 8 до 22 години. У цей час не допускається зачинення приміщень для голосування, припинення процесу голосування, розкриття виборчих скриньок, підрахунок голосів.

Виборчий бюлетень повинен містити назву і дату проведення місцевих виборів та іншу інформацію: прізвища кандидатів, політичні сили, якими вони висунуті, та графа «Не підтримую жодного кандидата». Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування, де забороняється присутність інших осіб. Виборець не має права передавати бюлетень іншим особам. Отримання його від інших осіб, заохочення або змушування виборців до передачі бюлетеня іншим особам шляхом підкупу, погроз або іншим способом забороняються.

У виборчих бюлетенях виборець робить позначку \”+\” або іншу, що засвідчує волевиявлення, у квадраті проти прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує. У випадку, якщо виборець припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до членів ДВК, які видали йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший (члени ДВК можуть видати новий бюлетень цій людині тільки один раз).

О 22-й годині голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування. Доступ інших виборців до приміщення для голосування припиняється, після чого мають право проголосувати лише виборці, які вже перебувають у цьому приміщенні. Після виходу останнього виборця приміщення зачиняється. В ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, яким законом надане право бути присутніми на засіданні дільничної виборчої комісії.

Обраним вважається кандидат, який одержав більшість голосів виборців, котрі взяли участь у голосуванні. Якщо найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали двоє або більше кандидатів, за цими кандидатурами проводиться повторне голосування.

КАНДИДАТІВ 15

Чернівецька обласна виборча комісія прийняла постанову про реєстрацію кандидатів у депутати Чернівецької обласної ради у зв’язку з проведенням проміжних виборів депутатів Чернівецької обласної ради 3 лютого 2013 року, повідомляє прес-служба облради.

Кандидатами у депутати Чернівецької обласної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу №21 зареєстровано Данилюка Михайла Ігоровича (Народно-демократична партія), Залявського Василя Дмитровича (Партія регіонів), Малайка Ярослава Тодоровича (Комуністична партія України), Мироника Василя Васильовича (Партія «За права людини»), Скорейка Юрія Георгійовича (ВО «Батьківщина»), Смеречанського Ярослава Миколайовича (Громадська партія «Пора»), Харатіна Миколу Івановича (Громадська позиція), Шапку Ольгу Дмитрівну («Козацька українська партія»).

По одномандатному мажоритарному виборчому округу №50: Білогорку Андрія Михайловича (Політична партія «Рідне місто»), Бойчука Тараса Миколайовича (Партія регіонів), Бордіяна Івана Порфировича (Комуністична партія України), Довганича Віктора Михайловича (Громадська партія «Пора»), Малярчука Миколу Антоновича (Громадська позиція), Тельпова Віталія Ігоровича (Радикальна партія Олега Ляшка), Філіпчук Марію Дмитрівну (Політична партія «Фронт Змін»).

Отож, виборці, будьте свідомими та уважними!

Надія ВІРНА

peredplata