В Івано-Франківську журналіст переміг у суді раніше судимого полковника податкової міліції

В Івано-Франківську журналіст переміг у суді раніше судимого полковника податкової міліціїІвано-Франківський міський суд відхилив позов керівника підрозділу внутрішньої безпеки Державної податкової служби полковника податкової міліції Василя Строїча до журналіста телеканалу «ЗІК», шеф-редактора Інтернет-ресурсу «ОКО» Василя Коцаби з приводу оприлюднення ним в мережі Інтернет нібито недостовірної інформації щодо притягнення податківця до кримінальної відповідальності за статтею 194 частиною 2 Кримінального кодексу України. Відповідне рішення ухвалив у ході сьогоднішнього судового засідання суддя Юрій Максимчин.

Як і минулого разу, ані сам В.Строїч, ані його представники до суду сьогодні не з’явились. Разом з тим, цього разу позивач направив до суду заяву, у якій просив розглядати справу за його відсутності. Тим самим, на думку адвоката Р.Коцаби Любомира Ярецького, позивач самоусунувся від доказування власної правоти, переклавши цей обов’язок на суддю, який, відповідно до цивільно-процесуального законодавства повноважень збирати докази.

В ході розгляду справи по суті суддя врахував аргументи відповідача та його представника, зокрема, про те, що оприлюднюючи вирок Івано-Франківського міського суду від грудня 1999 року, Р.Коцаба ніяким чином не перекручував його, а лише переказав інформацію, що в ньому містилася. У своїх доводах відповідач та його адвокат посилалися на відповідні рішення пленуму Верховного Суду України, зокрема, про те, що інформація, що міститься у вироках та інших судових рішеннях ні в якому разі не може бути визнана недостовірною. Крім того, наголосили, що апеляційна ухвала Івано-Франківського обласного суду від 26 січня 2000 року, яка скасовувала вирок Івано-Франківського міського суду, фактично підтвердила факт вчинення В.Строїчем в 1993 році кримінального правопорушення, зокрема підробки військового квитка та трудової книжки з метою вступу на службу до органів МВС, і звільнила чиновника від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими обставинами – в зв’язку з витоком строку давності притягнення особи до такої відповідальності. Будь-якої іншої інформації, яка може бути віднесена до недостовірної, Р.Коцаба, як було зазначено на суді, не оприлюднював.

Сторона відповідача також звернула увагу на ту обставину, що інформація про скоєння кримінального правопорушення чиновником правоохоронного органу, який, згідно наданих йому законом повноважень, повинен захищати права, свободи та законні інтереси громадян від злочинних посягань нечесних на руку чиновників, несе значний суспільний резонанс, а відтак її поширення захищається статтею 10 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та міжнародною судовою практикою.

Всі ці та чимало інших аргументів спонукали суддю Ю.Максимчина стати на бік журналіста і відмовити податковому чиновнику у задоволенні позову.

«Це не лише моя перемога, – прокоментував сьогоднішню перемогу у суді Руслан Коцаба, – це перемога усіх нас. Бо всі ми – журналісти розуміємо: влада сьогодні веде наступ на всі основні засоби масової інформації. Залишився лише Інтернет. Сила Інтернету в тому, що він базується не на вертикальних зв’язках: місцеві новини – центральні і навпаки, а на горизонтальних. Тобто всі ми на горизонтальному рівні прекрасно спілкуємося». Журналіст подякував усім своїм колегам за надану підтримку і зазначив, що вважатиме своїм обов’язком прийти на допомогу будь-кому із своїх колег в разі, якщо щодо них буде подано судові позови.

Сергій Білий

Джерело briz.if.ua

peredplata