Опозиція вимагає від Рибака увімкнути систему особистого голосування

Опозиція вимагає від Рибака увімкнути систему особистого голосуванняОпозиція вимагає від голови Верховної Ради поставити крапку в проблемі неособистого голосування в парламенті та ввести в дію систему «Рада-3» із сенсорною кнопкою. Про це заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час погоджувальної ради депутатських фракцій в понеділок, 4 лютого.

«Цьому парламенту два місяці. Але, на превеликий жаль, поки що ця установа не може носити назву Верховної Ради України. І основна причина тому, що орган, який відповідно до Конституції творить і приймає закони, сам порушує Основний закон України, який передбачає виключно особисте голосування народними депутатами», – наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що з боку Партії регіонів та інших фракцій була «низка запевнень, що процедура особистого голосування все-таки буде дотримана»: «Але цього не відбулось жодного разу».

Він наголосив, що є відеодокази неособистого голосування депутатів: «починаючи з процедури призначення прем’єр-міністра України, який відповідно до Конституції України та рішення Європейського суду з прав людини у справі Волкова за таких обставин є нелегітимною особою, голосувань щодо призначення голови Національного банку і інших кадрових призначень».

«Усе, що ви приймаєте – неконституційне. Все, що підписує голова Верховної Ради – неконституційне. І Янукович зобов\’язаний був ветувати всі закони, які прийняті в неконституційний спосіб», – підкреслив він.

«Сьогодні наша система електронного голосування уможливлює голосування не те що за одну особу, а за десятки осіб. Це спотворює волевиявлення українського народу, який голосував за конкретних депутатів і конкретні партії. Нам потрібно навести порядок в стінах парламенту», – підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, є декілька шляхів вирішення цієї проблеми. Перший шлях – це увімкнення системи «Рада-3» з сенсорною кнопкою. Арсеній Яценюк зазначив, що розробник системи особистого голосування Анатолій Морозов у кількох нещодавніх інтерв’ю запевнив, що сенсорна кнопка працює і її розробник – Інститут проблем математики машин і систем Національної академії наук щомісячно перевіряє систему «Рада-3». Він наголосив, що розробник системи особистого голосування запевняє, що вона запрацює одразу ж після того, як ухвалять рішення ввести в дію сенсорну кнопку.

«Якщо не працює система «Рада-3» – то це означає тільки одне: що хтось її демонтував і буде нести за це відповідальність», – додав Арсеній Яценюк

Голова фракції «Батьківщина» зазначив, що опозиція внесла десятки законопроектів, які необхідно розглянути на цій сесії парламенту: «Але закони повинні розглядатися в конституційний спосіб. За інших обставин в українському парламенті повториться історія минулого скликання, коли картками проголосували за «харківські угоди», зміни до Конституції, пенсійну реформу, закон про мови та Податковий кодекс. Це треба зупинити. Відповідальність парламенту і кожного народного депутата – це наші вимоги як опозиції і в першу чергу вимоги Конституції України».

«Якщо у Партії регіонів немає депутатів для більшості – чесно скажіть, що не маєте необхідної кількості депутатів. Це не наша проблема. Вирішуйте її і приймайте рішення щодо виконання української Конституції», – звернувся він до представників провладної більшості.

Він наголосив, що питання включення системи особистого голосування лежить у компетенції голови Верховної Ради і вводиться його розпорядженням. Він звернувся до Володимира Рибака із закликом виконати Основний закон і поставити крапку в цьому питанні. «Тоді не буде ні блокувань і перерв у роботі парламенту. Тоді буде відповідальність, чесність, прозорість, виконання Конституції, голосування за себе і за своїх виборців».

Голова фракції «Батьківщина» нагадав, що Регламент Верховної Ради визначає й інші можливості голосування, зокрема руками та бюлетенями. «Не зможемо тиснути кнопки в електронній системі – зможемо піднімати руки, щоб народ України бачив хто за, а хто проти», – наголосив Арсеній Яценюк.

peredplata