Буковинське видання радить, як робити румунську регіональною

Буковинське видання радить, як робити румунську регіональноюРумуномовна газета Буковини \”Зоріле Буковіней\” опублікувала у свіжому номері зразок правильного оформлення рішення про надання румунській мові статус регіональної. \”Румунська мова повинна стати регіональною в усіх населених пунктах Буковини\”, — пише видання з посиланням на Закон України \”Про засади державної мовної політики\”.

Як показує тенденція останніх місяців, мови національних меншин України отримують статус регіональних у декількох областях. Так, румунська, угорська та русинська стали регіональними на території цілої Закарпатської області. А почалося все з декількох населених пунктів. Буковинці не поспішали брати приклад із закарпатців. Подейкують, що причин було декілька, а основна полягала в тому, що місцеві депутати бояться ухвалювати таке рішення.

У Герцаївському районі це питання піднімалося ще в літку минулого року та розглядалося на засідання райради від 23 серпня 2012 р. Однак, як зазначив голова Герцаївської районної ради Василь СКРИПКА, місцеві депутати зрештою вирішили, що варто дочекатися, доки Кабінет Міністрів ухвалить постанову, а обласна рада, своєю чергою, прийме відповідне рішення. Тож, проблема полягала в тому, що не було вказівки від вищого керівництва?

Є й інші варіанти. Зокрема те, що місцеві депутати нібито не знають як правильно сформулювати текст рішення та оформити його. Цієї думки дотримуються й багато румунських активістів, які не розуміють чому місцеві депутати і голови сільрад зволікають з наданням відповідного статусу румунській мові й запропонували свою допомогу. Таким чином, у свіжому номері газети \”Зоріле Буковіней\” від 6 лютого 2013 р., з’явився зразок оформлення відповідного рішення державною мовою у статті під заголовком \”Румунська мова повинна стати регіональною в усіх населених пунктах краю\”.

\”Однією із причин того, що на сесіях багатьох сільських рад досі не були прийняті рішення щодо виконання Закону України \”Про засади державної мовної політики\” є те, що голови рад не знають як сформулювати державною, українською, мовою відповідне рішення\”, – зазначається у статті опублікованій в газеті \”Зоріле Буковіней\”.

\”Саме тому, нижче ми опублікували зразок відповідного рішення, адже закон про мови необхідно виконувати, а не обговорювати\”, – запевняється у матеріалі. \”Для нас, румун північної Буковини, це шанс збереження рідної мови, користування нею у всіх сферах життєдіяльності\”, – додає автор статті.

(Назва) СІЛЬСЬКА РАДА
(Назва) Району чернівецької області
(№) СЕСІЯ (№) СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ №

(дата) 2013 р. село (назва)
Про розгляд ініціативної групи по імплементації положень Закону України \”Про засади державної мовної політики\”

Розглянувши заяву ініціативної групи по імплементації положень Закону України \”Про засади державної мовної політики», керуючись статтею 10 Конституції України, Законом України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мова бо меншин» , Закону України «Про засади державної мовної політики», ст..26 Закону України «Про місцеві самоврядування України».

СІЛЬСЬКА РАДА ВИРІШИЛА:

1. Взяти до відома, що чисельність носіїв румунської мови становить більше 10% з числа громадян, які постійно зареєстровані та проживають на території села (назва).
2. Встановити, що відповідно до статті 7 Закону України «Про засади державної мовної політики» на території села (назва) поряд з українською мовою як державною поширеною є румунська мова як регіональна, тому до неї застосовуються всі передбачені даним законом заходи спрямовані на її використання як регіональної мови.
3. Встановити, що діловодство в сільській раді ведеться державною мовою. На вимогу фізичних та юридичних осіб документи надаються в автентичному перекладі румунською мовою. Обов’язки щодо перекладу документів з української мови на румунську та з румунської на українську покласти на (П.І.П.).
4. Виконавчому комітету (назва) сільської ради забезпечити виготовлення надписів на закладах комунальної власності (назва) сільської ради поряд з державною мовою і регіональною румунською мовою.
5. Встановити, що на бажання власників об’єктів нерухомості використовується румунська мова поряд з державною мовою при виготовленні табличок та указників. 6. Виконавчому комітету сільської ради здійснити належні заходи з метою недопущення публічного приниження державної та румунської мов, порушення прав і свобод громадян чи розпалу міжнаціональної ворожнечі.
7. Звернутися до всіх підприємств, установ, організацій розташованих на території села (назва) щодо реалізації норм Закону України «Про засади державної мовної політики».
8. Дане рішення довести до відома громадян села та державних організацій шляхом публікації на офіційному порталі органів місцевого самоврядування Чернівецької області www.gromady.cv.ua
9. Контроль за виконання даного рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, промисловості, агропромислового комплексу та раціонального використання землі (П.І.П.).

Сільський голова (П.І.П.)

У цій же статті пропонується й зразок оформлення ініціативною групою тексту та заяви щодо розгляду на засіданні місцевої ради питання щодо надання румунській мові статуцсук регіональної.

Буковинське видання радить, як робити румунську регіональною

Нагадаємо, що у попередніх наших статтях ми інформували про те, що рішення про надання румунській (молдовській) мові статусу регіональної (на підставі положень закону \”Про засади державної мовної політики\”) ухвалила Тарасівецька сільська рада Новоселицького району, сільська рада Нижніх Петрівців Сторожинецького району, районна рада Йорданешти (Глибоцький район), Герцаївського району та Чудейська сільська рада Сторожинецького району Чернівецької області.

Георгій БОДНАРАШ

СitizenJournal (c)

peredplata