Роман Ванзуряк про переслідування на Буковині і розбазарювання землі в Чернівцях

Роман Ванзуряк про переслідування на Буковині і розбазарювання землі в ЧернівцяхНародний депутат Роман Ванзуряк заявив, що на рядових членів партії \”УДАР\” та керівників районних осередків здійснюється тиск, людей звільняють з роботи. Також доказом політичних переслідувань в Чернівецькій області є виведення зі складу членів виконкому Чернівецької міської ради ударівця Олексія Коломійця.

Першою звільнили активістку УДАРу Ганну Сливку, яка була технічним працівником Сербичанської сільської ради Сокирянського району. Наступним за прояв власної громадянської позиції та непідкорення партії влади постраждав заступник голови Сокирянської районної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Юрій Морозов. Залишили без роботи, а отже й доходів, голову Сокирянської партійної організації Юрія Ротаря.
Він працював майстром новодністровської АЗС «Укрнафта Альфа Петрол».

Також Роман Ванзуряк повідомив, що аналіз рішень сесії Чернівецької міської ради засвідчує те, що за короткий проміжок часу міська рада роздала землю чи не всім чиновникам Департаменту містобудування. Він підготував звернення до генпрокуратура, аби та розібралась чи законно було виділено землю чиновникам.

Народний депутат розповів і про справу Вдовиченка, екс-начальника Чернівецької митниці, у котрого восени знайшли 1,5 млн. долярів.

Нагадаємо, в лютому нардеп звернувся до генпрокуратури щодо перевірки фактів можливої протиправної діяльності Вдовиченка О.А. на керівних посадах у митних органах України:

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
\”8\” лютого 2013 р.
№ 164-2/19
Генеральному прокуророві України ПШОНЦІ В.П.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Щодо перевірки фактів можливої протиправної діяльності Вдовиченка О.А. на керівних посадах у митних органах України

Шановний Вікторе Павловичу!
Протягом останніх більше ніж двох з половиною років Чернівецька обласна митниця чи не найбільше з усіх структур регіону привертала до своєї діяльності увагу громади області, депутатського корпусу, засобів масової інформації. Спричинено це тим, що з призначенням на посаду начальника цієї митниці Вдовиченка О.А. на території області були організовані потужні канали контрабанди товарів у залежності від «потреб ринку».

Про масштаби контрабандної діяльності Вдовиченка О.А., а точніше, про один з її аспектів, – контрабанду цигарок у країни Євросоюзу через українсько-румунський кордон, свідчать результати спецоперації, проведеної 03.02.11 Європейським Антикорупційним Бюро та органами безпеки Румунії у пункті пропуску «Сірет». За її наслідками затримано 75 працівників – практично весь особовий склад румунської митниці «Сірет». Показовим є той факт, що активна фаза спецоперації, яка характеризувалась документуванням надзвичайних обсягів контрабанди, припала на період роботи на посаді Вдовиченка О.А. Сумарна вартість вилучених контрабандних цигарок із українськими, молдовськими та російськими акцизними марками склала 13 млн. євро. Керівнцтво органів безпеки Румунії прокоментувало її результати, як найуспішніше розкриття професійно організованої системи контрабанди цигарок і хабарництва на митниці, існування якої не могло відбуватись без солідарної роботи українських митників. При цьому, українською стороною ніяких заходів реагування у цій компрометуючій ситуації не вжито – жодних перевірок Державною митною службою України чи правоохоронними структурами не проведено.

Неабиякого розголосу та уваги з боку депутатів рад різних рівнів, вц Чернівецької обласної до Верховної Ради України, набула діяльність ) вказаний період часу деяких суб\’єктів зовнішньоекономічної діяльності на території Чернівецької області. У засобах масової інформації неодноразово наводились численні матеріали, з копіями документів, що прямо свідчили про протиправну діяльність у зовнішньоекономічній сфері таких фірм як «Букпромсервіс», «Вісбо», «Грінтес» та «Трансперент». Депутати обласної ради направляли численні запити і звернення до Чернівецької обласної митниці та правоохоронних структур області щодо існуючих контрабандних схем за участі згаданих фірм. Достеменно відомо, що у правоохоронних органів наявні копії супровідних документів на товари, отримані з країн- експортерів, але на всі депутатські звернення надано відверті відписки, жодних перевірок не проведено, належного реагування правоохоронними структурами не відбулось.

Зазначені фірми засновані вихідцем з м. Чернівці Павлюком І. на підставних осіб з метою здійснення злочинної діяльності з ввезення в Україну без сплати належних митних платежів високоліквідних товарів (обчислювальної техніки, електротоварів, одягу, дорогих спиртних напоїв тощо). Вони розпочали свою діяльність безпосередньо після призначення Вдовиченка О.А. на посаду керівника Чернівецької обласної митниці.

Схема контрабанди полягала в наступному.

Товари, на які є замовлення від українських споживачів з різних міст, накопичувались на митних ліцензійних складах у Республіці Польща (у нашому випадку це склад у м. Томашув Любєльський). Як правило, це високоліквідна офісна, комп\’ютерна техніка, запасні частини до неї, витратні матеріали, одяг брендових марок, коштовні спиртні напої виробництва різних країн Європи та Азії. При їх експорті зі складу країни – експортера формується пакет митних товарно-супровідних документів на фактичний вантаж. Вантажний автомобіль з замовленим вантажем направляється на кордон з Україною, при перетині якого митними органами країни випуску товару (Румунією) оформляється виїзд на підставі оригінальних документів для подальшого відшкодування ПДВ у країні експорту. Заздалегідь, на українську фірму-отримувача, реалізаторами схеми готується другий комплект документів (фактур, інвойсів) з абсолютно іншою номенклатурою товарів, які за своєю митною вартістю та ставками мита обкладаються значно меншими сумами митних платежів (у нашому випадку це будівельні та господарські товари). Заміна документів відбувається перед в\’їздом автомашини в Україну.

На кордоні та при митному оформленні в підрозділ митного оформлення Чернівецької обласної митниці подається фіктивний комплект документів. Нарахування та стягнення платежів занижується у рази. Часто автомашини з товаром навіть не прибувають у зону митного контролю, а відправляються для розвантаження отримувачам. Фактично українські фірми «Вісбо», «Букпромсервіс», «Грінтес», «Трансперент» жодних контрактів з іноземними суб\’єктами не укладали. Для убезпечення реалізації даної схеми, в оригінальні документи (інвойси, фактури) в якості пункту доставки вантажу додатково вписувалась фірма у невизнаній Республіці 
Придністров\’я, що давало змогу у разі виникнення непередбачуваних обставин декларувати вантаж транзитом.

За описаною схемою Чернівецькою обласною митницею з початку 2011 року оформлено на «Букпромсервіс» 204 поставки (сума збитків орієнтовно 510 млн. грн); на «Вісбо» – 354 поставки (сума збитків орієнтовно 885 млн. грн), на «Грінтес» – 53 поставки (сума збитків орієнтовно 132,5 млн. грн). Усього за 2011 рік державі нанесено прямих збитків на суму понад 1 млрд. 527 млн. грн.

У січні 2012 року Вдовиченко О.А. призначений на посаду начальника Південної митниці. Вже 02 жовтня 2012 року правоохоронці вилучили у його службовому кабінеті у м. Одеса понад 870 тис. дол. СІЛА. За даними прес-служби Генеральної прокуратури України: \”Обшук проводився правоохоронцями в рамках досудового слідства по кримінальній справі відносно начальника одного з митних постів Південної митниці та головного інспектора цього поста\”. Обох чиновників підозрюють у вимаганні та отриманні хабара за проведення митного оформлення 11 контейнерів вантажу. У ході слідства проведено ряд обшуків у службових приміщеннях, де, за оперативною інформацією, зберігалися гроші. У результаті і знайдено згадані понад 870 тис. дол. СІЛА, які вилучені. їх походження вивчається правоохоронцями. Прокурор Одеської області підтвердив, що начальник Південної митниці Вдовиченко О.А. може незабаром поповнити ряди фігурантів кримінальної справи. Однак, через деякий час засобами масової інформації повідомлено, що вже екс-начальник Південної митниці Вдовиченко О.А. перебуває у статусі свідка у зазначеній кримінальній справі.

Зважаючи на викладене, керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата», прошу Вас:

1. Надати інформацію про хід розслідування згаданої кримінальної справи стосовно посадових осіб Південної митниці, зокрема, про процесуальний статус громадянина Вдовиченка О.А.
2. Провести об\’єктивну, всебічну та неупереджену перевірку фактів можливої протиправної діяльності Чернівецької обласної митниці, під керівництвом Вдовиченка О.А., та вказаних вище фірм і вжити відповідних заходів прокурорського реагування.
3. Провести перевірку фактів не реагування прокуратурою, управлінням Служби безпеки України, управлінням Міністерства внутрішніх справ України Чернівецької області та Чернівецькою обласною митницею на численні звернення депутатів Чернівецької обласної ради щодо здійснюваної контрабандної діяльності на території області.

Про результати розгляду депутатського звернення та вжиті заходи прошу повідомити мене у встановлений Законом строк

З повагою, Роман ВАНЗУРЯК
Член Комітету ВРУ з питань митної та податкової політики

Світлин www.nso.org.ua

peredplata