Наші уже в кнесеті. Спікером ізраїльського кнесету обрали уродженця Чернівців

Наші уже в кнесеті. Спікером ізраїльського кнесету обрали уродженця ЧернівцівКолишній радянський дисидент і ізраїльський міністр, син російського православного священика Юлій Едельштейн був обраний сьогодні, 18 березня, на пост спікера кнесета, очоливши законодавчу гілку влади Ізраїлю.
Кандидатуру Едельштейна запропонував правлячий партійний блок Лікуд-Бейтену, що відмовив у третій термін ветерану партії Лікуд Реувену Ривлину.

На пленарному засіданні кнесета Едельштейна підтримали 96 з 120 депутатів, після чого 54-річний уродженець українського міста Чернівці отримав дерев\’яний молоток – символ повноважень голови парламенту.

У Радянському Союзі Едельштейн самостійно вивчив і підпільно викладав іврит, разом з іншими євреями-відмовникам добивався дозволу на виїзд з країни, був відрахований з інституту, заарештований, три роки провів у в ’ язницях і сибірських колоніях, ставши \”в\’язнем Сіону\”, за прийнятим в Ізраїлі визначенням.

Переїхавши в Ізраїль в 1987 році, Едельштейн зайнявся громадської та політичної діяльністю: стояв біля витоків партії російськомовних репатріантів Ісраель ба-Алія, пізніше влившейся в Лікуд, шість разів поспіль обирався депутатом Кнесету, був віце-спікером, міністром імміграції і абсорбції. В уряді він очолював міністерство інформації і зв\’язків з діаспорою.

Батько політика – відомий священик Російської православної церкви Юрій (Георгій) Едельштейн, який, прийнявши сан в зрілому віці в 1979 році, досі служить в селі Карабанове Костромській області.

Кнесету також має у понеділок затвердити і привести до присяги новий уряд, який сформував лідер правих Біньямін Нетаньяху.

Зазначимо, колишній харків\’янин Зеев Елькін раніше був призначений заступником міністра закордонних справ Ізраїлю.

Джерело

peredplata