Руслан Кошулинський: Фінансово-господарська самостійність місцевих громад – запорука сильної держави

Руслан Кошулинський: Фінансово-господарська самостійність місцевих громад – запорука сильної державиЗаступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський направив для обговорення головам обласних та районних адміністрацій проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів та доходами і видатками спеціального фонду) (р.н. 2283, від 12.02.2013 року), зареєстрований ним спільно з народними депутатами Ю.Михальчишиним та А.Іллєнком.

Руслан Кошулинський нагадав, що нещодавно він запропонував обласним та міським радам розпочати спільну роботу над розробкою проектів законів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем українського суспільства. На думку політика, постійне спілкування з місцевою громадою є «необхідною передумовою створення ефективних законів».

Р.Кошулинський розповів, що направив на розгляд представникам громад свій проект закону щодо врегулювання питань роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами та вже почав отримувати побажання і пропозиції від органів місцевого самоврядування стосовно вдосконалення згаданого документу.

Натомість, окреслюючи суть законопроекту, запропонованого до обговорення цього разу, Р.Кошулинський нагадав, що у 1997 році Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, чим взяла на себе зобов‘язання надати громадам реальні економічні механізми вирішення місцевих проблем.

Водночас, він констатував, що ключовими проблемами розвитку місцевого самоврядування наразі є недостатність дохідної бази та неможливість місцевих бюджетів у повному обсязі фінансувати виконання своїх повноважень. Політик підкреслив, що останнім часом ситуацію ускладнила неспроможність Державної казначейської служби системно і своєчасно обслуговувати видатки місцевих бюджетів. «Як наслідок – проблеми територіальних громад залишаються без вирішення навіть за наявності достатніх фінансових ресурсів на рахунках», – підсумував він.

Руслан Кошулинський повідомив, що, запропонований ним проект закону, передбачає встановлення меж фінансової самостійності в частині доходів і видатків, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів та власних надходжень. За словами Заступника Голови ВР, проект відкриває можливість місцевим радам самостійно визначати державну фінансову установу через яку буде здійснюватися обслуговування місцевих бюджетів та дає можливість місцевим радам отримати додаткові джерела наповнення бюджетів у разі ухвалення ними рішення здійснювати обслуговування місцевих бюджетів у державних банках, де їм будуть нараховуватися відсотки за залишками коштів на рахунках.

Заступник Голови ВР зазначив, що з метою реалізації зазначених пропозицій Уряд повинен розробити чіткий порядок обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками у державних банках. «Це скоординує, спростить і поставить на більш справедливу основу взаємин органів Державної казначейської служби України, державних банків, місцевих фінансових органів та бюджетних установ в частині контролю за витрачанням коштів та зарахуванням доходів місцевих бюджетів», – наголосив Віце-спікер.

Р.Кошулинський попросив голів місцевих органів влади розглянути запропонований проект закону з погляду відповідності розвитку місцевого самоврядування як чинника самостійності територіальної громади та внести свої пропозиції.

Підсумовуючи, політик висловив сподівання, що його спільна робота з органами місцевої влади над цим та всіма подальшими проектами сприятиме розвитку національного законодавства і буде корисною для громади.

Прес-служба Віце-спікера

peredplata