Учасники наради із збереження зубра європейського мали змогу на власні очі побачити стадо зубрів у вольєрі Сторожинецького лісгоспу

У Сторожинецькому лісгоспі, на базі вольєру для зубрів, розташованому на території Банилівського лісництва, відбулася виїзна нарада «Сучасний стан та перспективи збереження зубра європейського у Чернівецькій області».

У нараді взяли участь голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук, начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Микола Білоконь, начальник Держаної екологічної інспекції у Чернівецькій області Сергій Робулець, начальник управління з питань туризму ОДА Володимир Фурдига, начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, директор ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Беленчук, головний мисливствознавець лісгоспу Сергій Чистов,  лісничий Банилівського лісництва Валерій Шпак, а також журналісти.

«Проблема збереження та відтворення популяції зубра, занесеного до Червоної книги України та до Європейського Червоного Списку, серед пріоритетних у загальній роботі зі збереження біорізноманіття, формування екомережі області та охорони тваринного світу. Вона потребує комплексних заходів щодо її вирішення, консолідації зусиль усіх зацікавлених структур», – зазначив у своєму виступі голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.

Усі доповідачі на нараді відмічали велику заслугу Сторожинецького лісгоспу у збереженні і розвитку популяції червонокнижного зубра на теренах Буковини.

Державне лісогосподарське підприємство «Сторожинецький лісгосп» взяло на себе усі організаційні заходи та основні фінансові витрати з реалізації обласної програми відродження та розвитку популяції буковинського зубра. Силами лісгоспу, зокрема працівників Банилівського лісництва, збудовано єдиний в Україні вольєр для утримання маточного поголів’я зубра у напівдиких умовах з метою розведення цих тварин і подальшого поповнення дикого стада буковинських зубрів.

На будівництво вольєру та всієї його інфраструктури Сторожинецький лісгосп спрямував близько 800 тис. грн. Вольєр побудовано з дотриманням методичних вказівок та інструкцій вітчизняних та зарубіжних спеціалістів, на основі аналізу екологічних чинників – кліматичних, гідрологічних, лісівничих. У 2014 році його здали в експлуатацію.

Площа вольєра у 80,3 гектари придатна для утримання 12-14 дорослих особин зубрів. Це надасть можливість вирощувати новонароджений молодняк для його розселення у природному середовищі в межах історичного ареалу поширення виду, генетичного оновлення місцевої буковинської субпопуляції зубра.

Зараз у вольєрі мешкає двоє малих та сім дорослих особин зубра європейського. Тут також проживає 35 косуль.

Першого зубра на ім’я Мурза до вольєру завезено з Миколаївського зоопарку в грудні 2016 року. У січні 2017 року сюди переселили зубриху Марту з НПП «Вижницький». Всі інші зубри були придбані та завезені з ДП «Хмільницьке ЛГ» Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. На закупівлю зубрів з обласного бюджету в межах обласної програми «Екологія» виділено 340 тисяч гривень – 190 тис. грн. у 2017 році та 150 тис. грн. цього року.

Учасники наради мали змогу на власні очі побачити стадо зубрів на території вольєру.

«Наші працівники забезпечили на зиму достатню кормову базу тваринам, що перебувають у вольєрі, – розповів директор Сторожинецького лісгоспу Ігор Беленчук. – Створено природні пасовища, які засіяно злаковими культурами та багаторічними травами. Також заготовлено 20 тонн сіна, 4 тонни зерна кукурудзи, 200 кг мінералізованої та вітамінізованої солі. Робота, проведена фахівцями нашого підприємства, сприятиме підвищенню рекреаційної привабливості Буковини і Сторожинеччини, проведенню наукових досліджень, у тому числі міжнародних. У перспективі плануємо передавати молодняк з вольєру в інші регіони України і навіть до країн Європи».

Учасники наради висловили щиру подяку за проведену роботу керівництву лісгоспу, працівникам Банилівського лісництва, єгерській службі, а особливо – Сергію Івановичу Чистову, головному мисливствознавцю ДП «Сторожинецьке ЛГ», ініціатору і організатору усіх робіт з реалізації програми відродження буковинського зубра, включаючи будівництво та функціонування вольєру для утримання зубрів.

Олександр Фищук вручив ювілейну відзнаку обласної держадміністрації «100 років Буковинському віче» Миколі Білоконю, Ігорю Беленчуку та Сергію Чистову за результативну роботу із збереження і примноження природних багатств Буковини.

 

ДОВІДКОВО

 

Станом на 01.03.2018 року, за інформацією щорічного обліку диких тварин, в Чернівецькій області обліковано 37 особин зубра європейського, які мешкають в лісових угіддях ДП «Сторожинецьке ЛГ» – 32 особини (з яких 7 особин у вольєрі та 25 в стані природної волі) та у лісфонді ДП «Берегометське ЛМГ» – 5 особин.

 

Прес-служба ДП «Сторожинецьке ЛГ»

peredplata