Дочасний старт виборчої кампанії на Буковині

Офіційно виборчий процес розпочнеться 31 грудня, однак потенційні кандидати у Президенти України дочасно розпочали кампанію. Тож ОПОРА вирішила підвести підсумки та проаналізувати активність потенційних кандидатів на пост Президента України у період перед офіційним початком виборчої кампанії у Чернівецькій області.

 

«Результати спостереження свідчать про те, що дочасний старт кампанії почали близько 15 потенційних кандидатів у Президенти. Більшість поточних активностей у контексті майбутніх виборів на посаду Президента сконцентровано в обласному центрі та великих містах, значно рідше публічні заходи відбуваються в районних центрах. Виключеннями стають здебільшого акції та благодійна діяльність народних депутатів, які розгортають свої активності на теренах всієї області та окремих мажоритарних округів», – прокоментував Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Загалом протягом червня – жовтня 2018 року представники ОПОРИ зафіксували 748 випадків ймовірного використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях імовірної непрямої дочасної агітації на користь народних депутатів України та політичних партій у різних регіонах України. Чернівецька область має середній показник використання державних коштів для непрямої дочасної агітації по Україні. Шість народних депутатів України, ймовірно, використовували бюджетні ресурси для «піару» та непрямої дочасної агітаційної діяльності протягом червня-жовтня 2018 року у Чернівецькій області. Найчастіше технологію «самопіару» на бюджетних ресурсах використовували депутати-мажоритарники: Григорій Тіміш, Іван Рибак, Максим Бурбак. Окрім них у Чернівецькій області на коштах з державного бюджету ймовірно «піарились» депутати обрані по загальнодержавному багатомандатному округу – Марія Матіос (БПП «Солідарність»), Владислав Севрюков (БПП «Солідарність») та Сергій Соболєв (ВО «Батьківщина»), Василь Амельченко (Радикальна партія Олега Ляшка).

З початку серпня до 20 листопада включно спостерігачі Громадянської мережі  ОПОРА проаналізували наявність політичної реклами в друкованих медіа, інтернет ЗМІ, обласних радіо та каналах.  Було зафіксовано близько 300 матеріалів, що можуть мати ознаки прихованої політичної реклами. 17% цих матеріалів містили ознаки чорного піару. Найбільше  позитивних матеріалів так і матеріалів з ознаками чорного піару стосуються Юлії Тимошенко – 97 і 18 відповідно. У Петра Порошенка співвідношення 43 до 7. У Арсенія Яценюка 36 до 9. Про 8 з 16 кандидатів матеріалів з ознаками чорного піару виявлено не було.

 

Динаміка регіональних візитів у межах України потенційних кандидатів поступово зростала протягом останніх кількох місяців і станом на кінець грудня спостерігачами  було зафіксовано щонайменше 79 регіональних візитів. Петро Порошенко і Олег Ляшко відвідали найбільшу кількість регіонів. Також ці двоє політиків разом з Русланом Кошулинським лідирують за кількістю відвіданих населених пунктів у рамках регіональних візитів і кількістю проведених заходів.

Від початку осені до 26 грудня, включно, Чернівецьку область відвідали 9 ймовірних кандидатів в Президенти. У вересні – Юрій Дерев’янко, Роман Безсмертний. У жовтні – Олександр Шевченко, Валентин Наливайченко, Віталій Купрій. У листопаді – Арсеній Яценюк, Юлія Тимошенко, Юрій Дерев’янко. У грудні – Руслан Кошулинський та Юрій Бойко. Юрій Дерев’янко відвідував Чернівецьку область двічі.

Як зазначає Тарас Прокоп: «Візит Юрія Бойка не висвітлювся місцевими ЗМІ. Про його приїзд в Чернівецьку область, а саме в Свято-Вознесенський Банченський монастир, повідомляли 3 всеукраїнські телеканали».

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували декілька випадків «чорного піару»  – в місті зіпсували фарбою сітілайти лідера партії «Наші», з фейкової сторінки Хотинського осередку «БПП «Солідарність» поширювали інформацію про нібито підкуп виборців в Хотинській ОТГ.

 

Також, був зафіксований випадок активності у школі представників Нацдружини, що напряму пов’язані з політичною партією «Національний корпус».

 «Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу, а результати виборів говорять про політичну активність партій та їх структурну розбудову, що є актуальним для ОПОРИ перед парламентськими виборами 2019 року.  Тому ми в певній мірі реагували на вибори в ОTГ через взаємодію з ТВК», – зазначає Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Найбільше мандатів у громадах отримала «Батьківщина» – 39, друге місце по представництву має «Народний фронт» – 15, третє – Радикальна партія Олега Ляшка, представники якої отримали 9 мандатів.  Троє з чотирьох голів ОТГ були обрані як самовисуванці. Інформацію, щодо результатів виборів отримано з ТВК.  У виборчих комісіях не було складено жодного акту про порушення.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

тел.: +380954900504

e-mail: prokoptar@gmail.com

Пащак Марія,

комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

peredplata