Єпіфаній розповів, коли і де Україна отримає Томос: лічені дні

Офіційне підписання томосу Вселенським патріархом Варфоломієм відбудеться на Фанарі 5 січня повідомив предстоятель Православної церкви митрополит Київський Епіфаній.

Процедура надання томосу про автокефалію Православної церкви України Вселенським патріархом відбудеться 5 січня 2019 року. Про це в інтерв’ю телеканалу “Прямий” розповів предстоятель церкви митрополит Київський Епіфаній.

“Процедура надання томосу розпочнеться 5 січня. Там вперше ми разом, як предстоятелі вже незалежної помісної православної церкви, і Вселенський патріарх Варфоломій подякуймо Богові насамперед молебнем у храмі Святого Юрія-Змієборця на Фанарі. Потім буде офіційне підписання томосу Вселенським патріархом на Фанарі 5 січня”, – зазначив митрополит.

За його словами, 6 січня після божественної літургії йому буде вручено томос про автокефалію.

“6 січня відбудеться урочисте богослужіння – це вперше двох предстоятелів, Вселенського патріарха Варфоломія, як першого серед рівних патріарха, і також предстоятеля вже вільної незалежної помісної православної церкви. Після урочистого богослужіння, після божественної літургії буде вручений томос про автокефалію” – додав Епіфаній.

15 грудня в Софійському соборі в Києві пройшов об’єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. У ході собору обрали предстоятелем єдиної Православної церкви України митрополита Єпіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Єпіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

У Російській православній церкві об’єднавчий собор назвали “канонічно нікчемним”, заявивши, що на ньому “неканонічного архієрея обрали таким же неканонічним предстоятелем”.

peredplata