Українську церкву з часом визнають патріархатом – Філарет

Почесний патріарх Православної Церкви в Україні Філарет вірить, що Українську церкву з часом визнають патріархатом і розколу у світовому православ’ї не буде.

Таке переконання він висловив в інтерв’ю телеканалу “Прямий”, повідомляє Укрінформ.

“Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згідні. Хоч ми 25 років були патріархатом, але зараз погодились на те, що ми – митрополія, але митрополія для всього православ’я. Ми маємо претензію на патріархат тому, що ми – велика церква. Ми маємо надію, що Українську Церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Це – майбутнє, але це буде”, – сказав Філарет.

За його словами, з отриманням Томосу про автокефалію української церкви значна, більша частина православних церков увійде у спілкування з нею.

“Частина помісних церков, а також російська церква, антіохійська церква та деякі інші не ввійдуть у спілкування з українською церквою, але це – тимчасово. Поступово всі ввійдуть в молитовне єднання і з Вселенським патріархом, і з українською церквою. В тому числі і російська, тому що іншого шляху нема. Раз ми православні, то повинні триматись єдності”, – підкреслив Патріарх.

Він зазначив, що той, хто не тримається єдності, може опинитися в розколі.

“Може трапитись, що російська церква, яка звинувачувала нас в розколі, сама може опинитися на деякий час в розколі… Але ж вона не буде вже великою, бо українська церква від неї відокремиться. Вона вже відокремилась, і тому вже російська церква не така велика, якою вона була. А раз вона не велика, то вона і впливу не буде мати, змушена буде під тиском і єпископів, і віруючих, і духовенства шукати єдності з усім православ’ям”, – сказав Філарет.

Нагадаємо:

peredplata