В Естонії вимагають повного переведення шкіл на державну мову

Естонська консервативна партія Isamaa (укр. Вітчизна) провела збори в Таллінні. Близько 100 членів партії обговорили обіцянки на виборах і затвердили заяву про естонську мову шкільної освіти

Про це передає Delfi.ee.

“Збори партії Isamaa тішаться з тогоо, що в естонському суспільстві нарешті почалася дискусія по суті про заміну двомовної освітньої системи освітою лише естонською мовою. Використання і вивчення естонської мови – право кожної людини, і Естонська держава має гарантувати доступність цього основного права для всіх, хто живе тут людей”, – йдеться в заяві партії.

При цьому партія не згодна з пропозиціями дозволити інтеграційному процесу протікати самостійно або ж об’єднати естонські і російські школи в установи з двомовним навчанням. На думку правих естонії, двомовні навчальні установи можуть призвести до розширення впливу російської мови.

“У Таллінні зараз працюють 409 педагогів, які не мають достатнього рівня володіння естонською мовою. Це не може більше так тривати, ситуація не зміниться без втручання з боку держави”, – зазначено в заяві партії.

В якості терміну переходу на цілковито естономовне навчання партія пропонує 4 роки.

peredplata