За результатами парламентських виборів у Раду можуть пройти чотири партії – західні соціологи

За результатами опитування, проведеного 23-30 квітня 2019 року, якби парламентські вибори відбувалися у найближчу неділю, шанси на проходження до наступного складу українського парламенту отримали б наступні партії: “Слуга народу” новообраного Президента України Володимира Зеленського (27,9%), “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка, Вадима Рабіновича і Віктора Медведчука (15,8%), “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (13,2%) і “Батьківщина” Юлії Тимошенко (12,4%).

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія).

Інші політичні партії, зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка (4,9%), “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка і Дмитра Добродомова (4,8%), “Сила і Честь” Ігоря Смешка (4,2%), ВО “Свобода” Олега Тягнибока (3,8%), “Опозиційний блок – Партія миру та розвитку” Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула і Вадима Новінського (1,9%) та інші, мають менші шанси на перемогу у парламентських виборах.

Результати дослідження наведені у таблиці.

Що стосується найбільш примітних політичних тенденцій, які будуть характеризувати новий політичний сезон в Україні, то дослідники виділяють наступні аспекти:

Через значну політизацію українського суспільства і на відміну від попередніх років політичний сезон в Україні не закінчиться з початком літа. Більше того, початок парламентської кампанії запланований на 28 липня, і це також вплине на підвищену публічну активність українських політиків.

Розмір електоральної підтримки політичних партій, на чолі яких стоятимуть Володимир Зеленський і Петро Порошенко, в цілому співпав з їхнім рейтингом перед першим туром президентських виборів. У той же час, зростання підтримки партії “Опозиційна платформа – За життя” може бути пояснена істотним суспільним запитом на політиків, в порядку денному яких головне місце посідають питання якнайшвидшого вирішення конфлікту на Донбасі і встановлення миру в Україні.

Незначні показники Радикальної партії Олега Ляшка і “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка, які перебувають на порозі потрапляння до наступного складу Верховної Ради України, можуть зазнати серйозних змін протягом літніх місяців. Беручи до уваги ймовірну похибку вибірки (2,2%), їхні шанси на роботу в парламенті є цілком реалістичними.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) протягом 23-30 квітня 2019 року. Загальна кількість респондентів становила 2024 особи. Метод опитування – комбіновані інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.

peredplata