Філарет оцінить свої ресурси для розколу церкви – експерт

Під час завтрашніх заходів із вшанування пам’яті священномученика Макарія у Володимирському соборі почесний патріарх Православної церкви України та глава УПЦ КП Філарет оцінить свої ресурси для здійснення розколу церкви. Таку думку висловив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой в коментарі кореспонденту УНН.

“Спочатку буде завтрашня зустріч, де Філарет буде оглядати свої внутрішні резерви, а 25 числа будуть іменини в Епіфанія, і, скоріш за все, буде дуже багато єпископів у Києві, і може бути проведений якийсь облік резервів і навіть може бути скликаний Синод, тому що буде дуже багато членів Синоду в той день у Києві. Такі дві дати – 14 і 25, і вже після них буде зрозуміло, в якому напрямку рухається ця ситуація”, – пояснив експерт.

За його словами, нинішні заяви Філарета про його прагнення створити єдину церкву ще не є остаточним розколом. Вони лише свідчать про існування передумов для розколу церкви.

“Все залежить від того, чи буде Філарет домагатися скликання собору, щоб змінити статут ПЦУ, наскільки він буде послідовний і рішучий в своїх діях. Зараз це лише розмови, це лише заяви, які, серед іншого, мають на меті протестувати суспільство, зрозуміти реакцію”, – додав Горєвой.

Нагадаємо, почесний патріарх Православної церкви України та глава УПЦ КП Філарет допустив розкол в православній церкві і стверджує, що уповноважений скликати собор.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не приїде на вшанування пам’яті священномученика Макарія у Володимирському соборі.

Епіфаній не приїде  до Володимирського собору

Епіфаній не приїде завтра до Володимирського собору

Епіфаній

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не приїде на вшанування пам’яті священномученика Макарія у Володимирському соборі. Про це кореспонденту УНН повідомили в прес-службі ПЦУ.

“Завтра митрополит Епіфаній перебуває із давним-давно запланованим візитом у Маріуполі”, – зазначили в прес-службі у відповідьна питання, чи буде завтра Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній на вшануванні пам’яті священномученика Макарія у Володимирському соборі.

Нагадаємо, раніше патріарх Київський Філарет запросив митрополита Епіфанія вшанувати пам’ять священномученика Макарія у Володимирському соборі 14 травня. Разом з тим, патріарх дорікнув главі ПЦУ, що після інтронізації Епіфаній жодного разу з ним не звершував Божественну літургію – протягом п’яти місяців.

На думку релігієзнавця, спільна служба Філарета з предстоятелем Православної церкви України неможлива, оскільки Філарет не може поступитися першим місцем у службі, яке, за правилами, належить предстоятелю Церкви.

Джерело: УНН

peredplata