Гуцули Путильщини з Буковини висунули Івана Рибака до Верховної Ради України

«Полонинська ватра» – це урочисте свято виходу на полонини, яке вже 54-й раз відбувається на Буковині. Це давнє традиційне дійство, коли путильські вівчарі виводять отари на гірські плаї, щоб випасати їх на рясних, соковитих, екологічно чистих карпатських травах, щедро скроплених найчистішими росами. Щоб потім частувати тих, хто залишився вдолині, буцами, бринзами, гуслянками. А із золотого руна майстрині будуть ткати знамениті карпатські коци.

Традиційно участь у святі взяв народний депутат України Іван Рибак:

– Гуцули Путильщини під час святкування 54-го традиційного «Виходу на полонину» запропонували мені йти на вибори до Верховної Ради України та представляти там їхні інтереси. Дякую за підтримку! Продовжуємо розпочате!

– Кожного року на Путильщині щедро та душевно зустрічають гостей не тільки з Буковини, зі всієї України, з усього світу. Так і сьогодні гостей зустрічають смачними стравами гуцульської кухні, запальними танцями та ярмаркою карпатських виробів. Завжди казав, що феєрія традицій та обрядів гуцулів не залишать нікого байдужими. Тож рекомендую всім хоч раз у житті відвідати це неймовірне свято! – поділився враженнями Іван Рибак. 

Парламентар привітав старосту Довгопільської сільської ради Конятинської ОТГ Петра Лахмана з обранням головним ватагом свята виходу на полонини на Путильщині.

– Завжди приємно спостерігати, як шановані і поважні ґазди показують присутнім на святі, як правильно готувати бринзу, вурду, буц та як варити справжню кулешу. Адже який смачний та добрий карпатський банош, приготований в горах на відкритому вогні. Гуцули – великі кулінарні майстри, а їхні вуджені м’яса та ковбаси шановані всюди, – розповів народний депутат.

Кульмінацією дійства на святі у Путилі є урочисте запалення гуцульської ватри – символу фестивалю виходу чабанів з отарою у гори. Після чого люди проводжають пастухів перед їх відправкою на полонини, де вони пробудуть аж до осені. За традицією, вогонь від цієї ватри запалюється на всіх довколишніх полонинах і не гасне до кінця літування.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Ivan Rybak.

 

ДОВІДКОВО:

Сьогодні, 26-го травня, у селищі Путила відбувається традиційне щорічне свято виходу на полонини. Попередньо, у заході беруть участь приблизно 6 тисяч громадян. Правопорядок під час свята забезпечують працівники Путильського, Вижницького та Кіцманського відділків поліції.

У зв’язку із проведенням наймасовішого в районі заходу, частково обмежено рух у центральній частині Путили. Поліцейські здійснюють регулювання дорожнього руху та відвід транспорту відповідно до схеми об’їзду.

Будь-яких правопорушень, пов’язаних із проведенням свята, не зафіксовано.

http://buknews.com.ua/page/rybak-proviv-pastukhiv-lituvaty-na-polonyny.html

peredplata