Марія Матіос облаштувала денний стаціонар лікарні у Розтоках

Марія Матіос облаштувала денний стаціонар лікарні у РозтокахНа Буковину завітала відома українська письменниця та народний депутат Марія Матіос. Вона відкрила денний стаціонар в амбулаторії у рідному селі Розтоки Путильського району.

Влада обіцяла створити його ще у 2010 р. Проте коштів у бюджеті так і не знайшлося. Відкриттю денного стаціонару посприяла Матіос. За власні кошти пані Марія придбала меблі та подарувала книги в палати стаціонару в рідному селі.

«Коли я дізналася про відремонтовану амбулаторію та обіцяний, але відсутній, повноцінний денний стаціонар, мені защемило серце. Тоді я зателефонувала головному лікарю і спиталася, що вам потрібно для того, щоб у Розтоках повноцінно функціонував денний стаціонар. За власні кошти, не звертаючись ні до кого по допомогу, я придбала меблі, щоб після процедур була можливість кілька годин полежати, а не їздити до райцентру в Путилу і не витрачати на це кошти. Та й врешті, якщо ти маєш потребу лікуватися, то ти не маєш здоров’я, щоб туди їхати», – розповіла Марія Матіос.

Окрім ліжок, письменниця подарувала амбулаторії і бібліотеку. Загалом, у двох палатах стаціонару функціонуватимуть 5 ліжкомісць.

Ірина КЛИМ, завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини, сподівається, що тепер амбулаторія зможе краще допомогати хворим: \”Нам потрібен був денний стаціонар. Ми його відкрили, але не було коштів для меблів та устаткування. Тепер люди зможуть отримувати кваліфіковану допомогу\”.

Від сьогодні на стаціонарному лікуванні зможуть перебувати 5 пацієнтів. Незважаючи на це, селу все ж таки необхідна медична реформа, адже нова амбулаторія обслуговує більше 4 000 людей при нормі в законодавстві 800.

Марія Матіос також зауважила, що хоче створити всеукраїнський благодійний фонд, який міг би допомагати тим, хто цього потребує: літні люди, обдаровані діти, хворі і здорові, які не можуть власним коштом здобути освіту чи розвивати свої таланти.

Про це повідомляє прес-служба обласного осередку УДАРу.

peredplata