В Чернівцях приватизовують Калинку

В Чернівцях приватизовують КалинкуКоли працівники 5-го сектору Калинівського ринку ходили до міської ради, аби добитися свого права на працю, вони ще не знали, що відкрили секторну програму приватизації всього Калинівського ринку.

Спочатку продавці просили очільників міста і керівників базару їх вислухати. Потім просили не забирати робочі місця. І, нарешті, не допросившись, вони починають готуватися до війни за своє.

Що сталося у 5-му секторі?

Під вивіскою реконструкції сектору міськради і адміністрація ринку зробили спробу перепродати контейнери, які тут встановлені вже десятки років. Більше того за них заплачено великі гроші. Люди говорять, що ще у ті часи за кожне робоче місце, за кожен контейнер платили по 25 000 доларів. Куди й кому йшли ці гроші, продавцям не відомо. Окрім цього щомісяця вони сплачували і сплачують досі по 600 гривень податків.

І, як грім серед ясного неба: ті, хто не купував контейнери з аукціону, змушені покинути їх негайно. Якщо не хочуть, то нехай йдуть на аукціон і знову ж таки їх купують. Як з’ясувалося, з 80 працівників майже ніхто не має офіційних угод і документів про те, що ці місця придбані на аукціоні. Тому продавці знову мусять їх собі купити. Якщо не хочуть чи не мають змоги, то нехай собі йдуть на всі чотири сторони світу. Ось що приховувалось за реконструкцією 5-го сектора Калинівського ринку.

В Чернівцях приватизовують Калинку
В Чернівцях приватизовують Калинку
В Чернівцях приватизовують Калинку

Але це не кінцевий результат багатоходівки, яку придумали очільники міста та керівники Калинки. За 5-м сектором подібна доля чекає 4-й. За 4-м сектором – 3, 2, 1, 6, 7, і т. д.

Влада не відступить від того, що задумала. Бо ця схема дає змогу прибрати ринок до одних рук. І вивести його з комунальної власності. Якщо у 5-му секторі кожен продавець не буде мати змоги купити ще раз свій контейнер з аукціону (а вони таки не матимуть ні коштів, ні можливостей для цього), тоді знайдеться хтось від Фірташа чи іншого олігарха, який скупить весь сектор. І він стане приватним. Через кілька місяців таким же чином будуть продані у приватні руки всі сектори Калинівського ринку.

А містом тільки недавно ширилися чутки, що Калинку переносять і реконструкції проводять. Ні. Калинку приватизовують. І нема на це ради.

Петро КОБЕВКО

peredplata