На Буковині оголошено надзвичайну пожежну небезпеку

8-12 травня по території Чернівецької області збережеться надзвичайна пожежна небезпека п’ятого класу.

Саме тому, людям, які відпочиватимуть у лісі, слід дотримуватися правил пожежної безпеки, адже до значної пожежі може призвести навіть необережно кинутий сірник, недопалок чи іскра від туристичного вогнища.

Оскільки третину території Чернівецької області займають ліси, не дивно, що цей вид відпочинку є дуже популярним серед мешканців краю. Із настанням святкових днів, чимало людей проводитимуть свій вільний час на природі. Однак іноді необережність людей під час відпочинку може призвести до трагічних наслідків. Пам’ятайте, що в листяних лісах частіше виникають низові пожежі, висота яких досягає двох метрів, а температура в осередку горіння складає 400-900 градусів. Але ще страшніші верхові пожежі, особливо в соснових масивах, де швидкість поширення вогню у вітряну погоду становить до 25-30 кілометрів за годину, а температура горіння перевищує 1000 градусів. Полум`я губить на своєму шляху все живе, піддаються смертельній небезпеці людські життя, знищуються будинки та інші споруди. Тому потрібно пам’ятати і дотримуватись наступних правил пожежної безпеки:

-не залишайте розведене вогнище без нагляду, не розпалюйте багаття ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу;

– не розкладайте багаття поблизу сухої трави, вибране для вогню місце добре розчистіть, обов’язково спостерігайте за полум’ям, а коли залишаєте місце де розводили багаття, загасіть його та засипте землею чи залийте водою;

-пам’ятайте, що залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Якщо ви помітили загорання у лісі, слід відразу зателефонувати за номером 101.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області звертається до мешканців краю: дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісовій зоні.

Про це повідомляє прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області.

peredplata