Кіт в мішку. Повернути вкладені гроші

Кіт в мішку. Повернути вкладені грошіПенсіонер Василь Фуга вже три роки як втратив і сон, і спокій. Саме стільки часу чоловік намагається повернути вкладені в кредитну спілку кошти. Адже спеціально продав земельну ділянку, щоб на виручені кошти, доклавши усі домашні збереження, придбати своїм донькам-близнючкам квартиру. Проте тієї суми не вистачало, тому все нажите разом з дружиною непосильною працею – 200 тисяч гривень — у 2008 році вклав у кредитну спілку «Бісер». Там обіцяли повернути вкладену суму в кінці року та ще й 30% річних — якраз ту суму, якої не вистачало тоді родині Фуги. Але вже рік 2011, а ні обіцяних відсотків, ні навіть власних коштів, які за ці роки втратили свою вартість, він так і не отримав. І таких, як пан Василь, сотні. І коштів там — мільйони.

Незадовго до терміну повернення вкладу родина попросила у керівника спілки Шапса Авербуха частину грошей на забудову. Та він відмовив, мотивуючи це запровадженням мораторію. Однак зазначений мораторій поширювався на банки, а не на спілки.

— Тоді я поскаржився в «Держфінпослуг», і звідти приїжджали зо три рази на перевірки, — розповідає пан Василь. – Щоправда, нічого не знаходили. І тільки згодом Авербух сказав, що грошей немає. Я одразу хотів подати до суду, але він мене вмовив відкрити кредитну лінію і дав 45 тисяч гривень. А потім все затихло. У березні 2009 року я таки подав до суду, який у грудні того ж року виграв. Суд зобов’язав стягнути зі спілки борг. Паралельно ми скаржились на Авербуха в СБУ. І от 1 серпня 2009 року його таки заарештували. До цього часу тривають судові засідання. Однак нас не внесли до протоколів, отож ми й не вважаємося потерпілими у цій справі. Ми вимагали від прокуратури, СБУ провести слідство за фактом розтрати паїв та вкладів. Хоча багато членів спілки, як і ми з дружиною, є пенсіонерами, й усі свої заощадження вклали туди, аби дітям допомагати. А до участі в судах нас не допускають, з документами ознайомитись — тим паче, бо ми для них — ніхто. Уже всі пороги правоохоронних органів оббили. А вони нас всі по зачарованому колу посилають: СБУ – міліція – суд. І жодних рішень, жодних змін.

Після арешту керівника кредитної спілки «Бісер» її члени обрали спостережну раду. Та вона, за словами пана Василя, нічого не зробила, аби вкладникам повернути кошти. А членів спілки там зо 400 і коштів у ній зо 11 мільйонів гривень. Окремих вкладників таки вмовили піти на мирові угоди, віддаючи крихти з того, що люди вкладали (а це 200 осіб). Тепер залишилось 200 членів. Печатка та штамп зараз зберігаються у члена спілки Людмили Тонконог. Вона їх віддавати не хоче. Касова книга зникла. Отримати списки боржників та членів спілки не вдається.

Дехто вже опустив руки і попрощався зі своїми вкладами, але не всі. 24 серпня 48 членів спілки зібрались на загальні збори, оскільки правління КС «Бісер» вже третій рік їх не проводить. На них було відкликано в.о. голови КС «Бісер» Людмилу Тонконог та спостережну раду в повному складі. Також було прийняте рішення визнати недійсною печатку та штамп КС «Бісер» від 31 серпня 2011 року. Правонаступником визначили неприбуткову спілку «Буковинці», яка функціонуватиме на період повернення вкладникам їхніх коштів. Члени цієї спілки закликають усіх боржників та вкладників, а також колишніх членів КС «Бісер», які уклали мирові угоди із зазначеною організацією, звернутися до новообраного правління за тел. 4 51 02, 57 73 14, 51 72 89.

Тим часом серед вкладників ширяться чутки, що Авербух видавав кредити на сотні тисяч гривень впливовим людям на Буковині, а тому нікому не ви-гідно зараз, аби кошти вкладникам були повернуті.

— Ми хочемо, щоб нас визнали потерпілими у справі, дали нам списки боржників, аби ми могли повернути гроші. Також вимагаємо, щоб всіх п’ятьох правлінців спілки покарали, бо кожен з них винен у створенні цієї шахрайської фінансової піраміди, — каже пан Василь, який і є головою ініціативної групи потерпілих вкладників КС «Бісер».

Тим часом Людмила Тонконог, в.о. голови КС «Бісер», у якої зберігаються усі документи, печатка, штамп тощо, нам повідомила, що вимоги вкладників надати списки боржників є безпідставними, адже таке не прописано в статуті та положенні. Наразі грошей немає. Пані Людмила також сказала, що вона зараз судиться з боржниками. І запевняє, що всі чутки – лише чутки. А вона також є вкладницею КС «Бісер» і працює тут, аби зберегти документи та матеріали. І загалом вона ніяких коштів не брала і нікому не видавала.

Та ініціативна група готова відстоювати свої інтереси. І зборами та скаргами в різні інстанції це не завершиться. До приїзду президента потерпілі планують пікетування і хочуть особисто передати Януковичу звернення з проханням допомоги.

Василь Фуга та його колеги по нещастю докладуть усіх зусиль, аби добитися справедливості. Вони радять всім тим, хто опинився в подібній ситуації, не зволікати ні миті – одразу контролювати хід справи, не чекати, що хтось допоможе. Як кажуть, порятунок потопельників — справа рук самих потопельників. Особливо в Україні. І це потерпілі вкладники КС «Бісер» розуміють. А тому боротимуться, бо втрачати їм нічого.

Ми ж, своєю чергою, радимо членам кредитних спілок за найперших підозр у тому, що спілка розвалюється або коли керівники уникають спілкування, звертатися до правоохоронних органів. Коли за правлінців уже взялися служителі закону, треба одразу мобілізовуватися самим і залучати до цієї справи інших вкладників, щоб не втратити шансу повернути свої гроші, які за час розгляду справ можуть розбазарюватись. Адже, на відміну від банків, кредитні спілки не дають гарантії повернення вкладів. Та й взагалі, бажано не купуватися на «безкоштовний» сир у мишоловці. Треба сім разів подумати перед тим, як один раз кудись вкласти кошти. І вкладати їх радше у фінустанови з доброю репутацією й історією. І бути свідомими наслідків.
Надія Вірна

Довідково
В управлінні департаменту боротьби з економічними злочинами УМВС України в Чернівецькій області нам повідомили, що тільки протягом 2011 року ними порушено 3 кримінальні справи щодо зловживань службовими особами кредитних спілок. Правоохоронці ж радять не підписувати договорів на участь у кредитних спілках, попередньо ретельно не прочитавши їх. Взагалі краще взяти договір і проконсультуватися з юристом ще до того, як ставити під ним підпис. Коли ж трапляється така ситуація, як з вкладниками КС «Бісер», зокрема, невизнання їх постраждалими, варто звернутися з клопотанням до слідчого того органу, який веде цю справу за фактом, і просити його визнати вас потерпілими. Коли ж уже справа дійшла до суду і вкладників так і не визнали потерпілими, то треба звертися до прокуратури, аби та внесла через суд клопотання про визнання їх потерпілими за рішенням суду.

peredplata