Війна за чернівецький пляж

Війна за чернівецький пляжОфіційне відкриття у Чернівцях пляжного сезону, що зазвичай відбувалося 1 червня, цьогоріч опинилося під загрозою зриву. Про це повідомив минулого тижня приватний підприємець Вадим Дудник, котрий, за його словами, орендував міський пляж та надавав тут послуги чернівчанам з 2010 року. Чоловік каже, що нинішня влада, всупереч існуючим домовленостям, не захотіла продовжувати договір оренди ним тутешнього складського приміщення та не дає можливості взяти в оренду землю. При цьому нічого адекватного і не пояснюючи…

— Я не сподівався такого повороту подій, – зізнається Вадим Борисович. — Скільки було планів, скільки сюди вклав здоров’я та грошей — люди були задоволені, відпочивали сім’ями з дітьми різного віку, приходила молодь, а що зараз?

Й справді, пляжна територія на момент її відвідин журналістами (вівторок, 14 травня, Н. Б.) виглядала якось понуро і, ймовірно, не лише через похмуру того дня погоду. Бо останніми роками сюди любили приходити чернівчани навіть до початку офіційного відкриття сезону, і навіть коли не було сонячно. Поспілкуватися на природі поблизу води, поганяти м’яча, витягнути вудочкою якусь рибину собі на втіху… Де-кілька разів довелося побувати тут і самій – була приємно вражена чистотою території та місць для паркування автівок, акуратними підсипаними піском та гравієм алеями, належним облаштуванням спортивних та дитячих майданчиків, охайними новенькими альтаночками та лежаками, наявністю душових кабін та багатьох інших зручностей, чого раніше не було. Пам’ятаю, місцеві чиновники хвалили підприємців та, звісно, себе — мовляв, за їхнього сприяння все так добре на міському пляжі. Подумалось, назавше. А тут – своєрідна боротьба між підприємцями. За словами Вадима Дудника, насправді пляж хоче прибрати до рук заступник неіснуючого нині міського голови Чернівців Василь Тимофєєв. Бо одне з двох стаціонарних приміщень площею 200 кв. м, що є на пляжі, мовляв, давно орендує підприємець Медведєва (хоч гроші за оренду до міської казни не надходять), а це означає, як стверджує пан Дудник, — Тимофєєв. Подейкують, що приміщення, котре майже розвалювалось, свого часу привели до ладу, вклавши немалі кошти, інші підприємці – автомобілісти, але згодом їх звідти успішно «виселили». Вадим Дудник просив на законних підставах «виставити приміщення на тендер» та пропонував свою участь. Але відповідь мерії була категоричною —воно в оренді, то про що йдеться? Очевидно, аби остаточно вгамувати поривання Дудника, чоловікові врешті відмовили й в оренді іншого, значно меншого приміщення, яке використовувалося ним як склад для зберігання пляжного реманенту.

— Договір оренди мною виконувався у повному обсязі, жодних зауваг не було, — Вадим Борисович демонструє фото, де зафіксовано, який вигляд мав пляж та, зокрема, цей склад до 2010 року. — Я мав усі необхідні дозволи на підприємницьку діяльність, отримував їх від міської влади щоразу й на проведення масових заходів. Натомість мене вже з 2011 року водять судами – то, бачте, я землю захопив, хоч маю всі документи, то ще щось. А насправді все просто й зрозуміло – після впорядкування території та налагодження роботи мене, як і моїх попередників, виживають на догоду чиновнику з мерії. Про землю ж кажуть, що це – охоронна зона, а отже, ніхто не має права тут орудувати.

— Обидва тутешні береги Прута вважаються зоною відпочинку, — каже депутат міської ради Олексій Каспрук. — І роботи тут за виваженого підходу до справи вистачило б не на двох підприємців, а, мабуть, на двадцять двох. Але ж очевидно, що у цьому випадку лобіюються чиїсь інтереси. За таких умов хіба захочуть йти сюди серйозні інвестори?

Тим часом місяць тому у пресі з’явилося звернення міської рятувальної станції (саме за цією комунальною бюджетною установою закріплений пляж – Н. Б.) до місцевих підприємців «про співпрацю на чернівецькому міському пляжі з надання послуг населенню». Особу Вадима Дудника як співпрацівника не розглядали…

Заступник міського голови Василь Тимофєєв був дуже зайнятий і через свого секретаря у відповідь на наше запитання стосовно пляжних війн та майбутньої роботи пляжу передав, що питання ще не вирішене і найближчим часом буде проведено нараду саме з цього приводу.

— Нарада вже відбулася, — повідомив у понеділок начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Володимир Самолюк. — Незалежно від того, що говорить підприємець Дудник, нині він жодного стосунку до міського пляжу не має і ніколи не був його орендарем. 4 роки тому йому й справді виділили в оренду нежитлове приміщення площею 39, 8 кв. м для облаштування прокатного пункту, а він там облаштував бар та офіс. У серпні минулого року рятувальна станція скеровувала до виконкому подання про розірвання угоди з цим орендарем за систематичне невиконання її умов. Бо рік-півтора тому з його боку ще були намагання щось робити, а у 2012 лише створювалися проблеми у питаннях підготовки пляжу до відкриття сезону.

За словами Володимира Ярославовича, наразі на міському пляжі немає жодного орендаря. Але вже невдовзі там здійснюватимуть підприємницьку діяльність аж троє підприємців – право на це їм вже надано. Це ПП Медведєва, Найдиш та Бауер. Всі комунальні служби міста впродовж двох місяців ведуть підготовку місця масового відпочинку до відкриття сезону, на нараді визначено й посадових осіб, котрі підпишуть паспорт – документ, що дозволить відкрити пляж, аби він був безпечним для перебування різних категорій городян. І його буде офіційно відкрито, як і планувалось.

А тим часом Вадим Дудник налаштований забрати свої альтанки та повернути не лише вкладені у облаштування пляжу кошти, а й право надавати послуги. Бо вважає своє «вигнання» з цієї території незаслуженим та несправедливим.

Війна за чернівецький пляж

Війна за чернівецький пляж

Війна за чернівецький пляж

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata