Хто відповість за базар у Новодністровську?

Хто відповість  за базар у Новодністровську?  Не менше проблем, ніж з пляжем (про які «Час» неодноразово писав), у новодністровців і з міським ринком. Вони давні. І корінням тягнуться до тих часів, коли керував містом нинішній перший заступник неіснуючого голови Новодністровської міської ради Анатолій Болдашев.

Річ у тім, що ринок здали в оренду. І в квітні 2004 року Болдашев взяв кредит в розмірі 68 444 гривні під заставу Новодністровського ринку, щоб сплатити борг міської ради колишньому орендарю, який відсудив вказану суму в суді. Орендар переконав суд, що саме стільки він вклав у благоустрій ринку. Міська рада повинна була повернути борг протягом трьох наступних місяців (під шалені відсотки).

Міська рада так і не повернула гроші приватному підприємцю Тацюку, і той подав до суду. Його позов було задоволено, комунальну власність відчужено. І за ті кілька тисяч гривень місто втратило власність, реальна вартість якої обчислюється як мінімум мільйоном гривень.

Але й це ще не все. Відповідно до мирової угоди, укладеної між тодішнім міським головою Анатолієм Болдашевим і підприємцем, місто визнало борг в сумі 253 716 гривень та повернуло 68 444 гривні майном.

Потім Анатолій Болдашев позбувся мерського крісла, а міська рада почала відстоювати в судах законне право власності громади на ринок. Поки тривали численні судові засідання, ринок занепадав. Згодом було створене комунальне підприємство. Місто всіма силами намагалось ринок повернути і облагородити. Однак власники (бо після кількох змін назв та ліквідацій підприємство, яке отримало від Болдашева ринок, розділили між чотирма власникам) й далі через суди вимагають зареєструвати за ними право власності на ринок. І коли на початку року вони звернулися до державного реєстратора прав на нерухоме майно, йому відмовили. Власники оскаржили відмову в суді. І от 16 квітня 2013 року Чернівецький окружний адміністративний суд виніс постанову, якою відмовив власникам у задоволенні позову. Але в постанові заявлена до реєстрації площа нерухомого майна вказується у кількості 776,2 м2, що є сукупною площею усіх будівель, розташованих на ринку. Просто власники хотіли зареєструвати право власності на площі комплексу будівель і споруд в 16971,9 м2. Тобто тих 776 м2 вони спокійно можуть реєструвати.

Як би там не було, судова тяганина в цій справі триватиме ще дуже довго. Адже по сьогоднішній день не дана належна правова оцінка діям колишнього голови Новодністровської міської ради Анатолія Болдашева під час укладання мирової угоди. Адже внаслідок недолугих дій чиновників місто не має страждати, воно має розвиватись. У тому числі розвивати ринок і отримувати з нього стабільний дохід.
Вл. інф.

peredplata