Перинатальний центр на Буковині поки без керівника

Перинатальний центр на Буковині поки без керівника Керівника майбутнього обласного перинатального центру наразі чомусь немає, а коли заклад запрацює, то платних послуг там не буде. Про це заявив начальник Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення облдержадміністрації Ігор Шкробанець на зустрічі з журналістами, присвяченій тимчасовому переселенню акушерського корпусу міського пологового будинку №1 з вул.. Буковинської, 1-А до новозбудованого корпусу міської дитячої клінічної лікарні по вул. Буковинській, 4-А ( окремий заїзд і вхід з вул.. Чехова) задля можливості розпочати капітальну реконструкцію пологового будинку, на базі якого і буде створено перинатальний центр.

На запитання нашого кореспондента про керівника майбутньої установи Ігор Дмитрович лише зауважив, що проектом у області керує (очолює робочу групу зі створення перинатального центру) голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. «З одного боку є головний лікар обласної клінічної лікарні Ушаков, з іншого – управління капітального будівництва – Карвацький, який є організатором будівельних робіт та який використовуватиме кошти», – сказав начальник медичного департаменту.

А ще Ігор Шкробанець повідомив, що відбулася нарада «всіх причетних», і на час функціонування пологового будинку на території міської дитячої клінічної лікарні заборонено надходження благодійних коштів за комфортне там перебування і не тільки. «Система перинатальних центрів не передбачає того, що називається «платні послуги». Тож майбутня обласна клінічна установа «Чернівецький обласний перинатальний центр» буде структурним підрозділом обласної клінічної лікарні. У майбутньому ж, коли завершиться реформа галузі, за словами чиновника, ймовірно, депутати приймуть нове законодавство, що «передбачатиме європейські стандарти». Йдеться про страхову медицину.

Наразі ж в області триває робота з реалізації Національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства і дитинства».

Загальний кошторис будівництва перинатального центру складає понад 85 мільйонів гривень, з них 68 мільйонів надійде у вигляді державних інвестицій, решту буде профінансовано з місцевого бюджету. На капітальну реконструкцію міського пологового будинку №1 передбачено 57 мільйонів гривень, решту коштів – на придбання обладнання.

Гінекологічне відділення акушерського корпусу пологового будинку, частина відділення патології вагітних та відділення додаткових медичних послуг тимчасово функціонуватимуть за адресою вул.. Головна, 129, а решта підрозділів вже переїхали до приміщення міської дитячої клінічної лікарні (відділення патології вагітних, відділення з індивідуальними пологовими залами та операційними, післяпологове відділення, відділення реанімації з ліжками палат інтенсивної терапії, відділення неонатального догляду та лікування новонароджених, відділення реанімації й інтенсивної терапії новонароджених, відділення трансфузіології та лабораторії.)

Пологовий будинок працюватиме у повному обсязі як і до переселення та обслуговуватиме всіх жінок фертильного віку ( період у житті жінки, впродовж якого вона здатна до виношування та народження дитини, у демографії вважається з 15 до 44-45 років) Першотравневого, Садгірського районів м. Чернівці та жінок за медичними показами з районів області. Робота закладу розпочнеться о 9-00 завтра, 2 липня.

peredplata