Як отримати візок інвалідам Буковини

Народна трибуна
Крик душі

– Зручний візок, який у прямому сенсі цього слова допомагає мені жити та хоч якось зв’язуватися зі світом, вже дуже старенький, а новий зараз неможливо вибрати, – крик душі інваліда 1-ї групи, дитини війни Петра Савчука. – За останніх дванадцять років я виписав один інвалідний візок, але він мені, на жаль, не підходить. Прикро, що органи соцзахисту населення не подбають, аби люди з обмеженими можливостями мали зручні засоби для пересування. Бо нам видають каталог, за яким маємо самотужки вибирати собі візки. А що я можу визначити за каталогом? До того ж, немає навіть лікаря-консультанта, аби він дав корисні поради. Тому виходить, що я вибираю фактично «кота в мішку», котрий не годиться для користування . Не зрозуміло, чому зараз наша влада не може використовувати досвід попередніх років, коли все було відпрацьовано до дрібниць: на складі, припустимо, на мене чекали зо двадцять візків, і я міг справді вибрати той, котрий підходить за станом здоров’я (я – спинальник), а також аби було зручно та більш-менш легко для рук. Допоможіть вплинути на чиновників, аби вони змінили на користь нужденних людей процедуру отримання засобів пересування для тих, хто обділений долею та потребує цього!

Писк влади
У Департаменті праці та соцзахисту населення Чернівецької облдержадміністрації пояснюють, що нинішня система забезпечення інвалідними візками тих категорій населення, хто цього потребує, значно вигідніша та краща, ніж та, яка діяла з радянських часів, коли із заводу-виробника машина привозила всі однотипні візки і інваліди змушені були розбирати, що було. Зараз же людям з обмеженими можливостями і справді надають каталоги, і вони мають змогу вибрати підприємство, що виготовляє візки – вітчизняне чи зарубіжне та модель візка. Це здійснюється разом з працівниками територіальних управлінь праці та соцзахисту населення. На наступному етапі з замовником спілкуються представники підприємства, уточнюють деталі – ширину, зручність, посадку візка, і лише після цього починається процес його виготовлення. А ще у Чернівцях за адресою вул. Комунальників, 1-А, розташований сервісний центр, у якому є оглядова кімната і де інваліди можуть ці візки побачити та навіть спробувати, які вони будуть у використанні. До речі, з приводу отримання візків інваліди можуть звертатися не лише до управлінь праці та соцзахисту населення, а й до цього центру.

Стосовно того, що впродовж 12 років Петро Савчук замовив лише один візок, головний спеціаліст департаменту повідомила, що візками інвалідів забезпечують один раз на 2 роки або двічі на 4 роки – у залежності від того, якого вони типу (базовий кімнатний чи дорожній, з розширеними функціями). Якщо візок не підійшов, то це може означати, що на якомусь етапі здійснення замовлення щось не уточнив сам Петро Олексійович або й працівники територіального управління праці та соцзахисту населення. Саме тому, за словами заступника начальника Департаменту Івана Михайловича Ковалишина, все це буде з’ясовано найближчим часом і інвалід 1-ї групи отримає зручний засіб пересування.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata