У пенсіонера з Чернівців відібрали субсидію

У пенсіонера з Чернівців відібрали субсидіюВпродовж трьох останніх років мешканець вулиці Авангардної в Чернівцях Діонізій Андрієвський отримував від держави допомогу – житлову субсидію. 77-літньому пенсіонеру зі статусом дитини війни, з далеким до міцного здоров’ям важко було сплачувати комунальні послуги з мізерної пенсії, тож чоловік скористався задекларованим владою правом спрощеного оформлення цієї допомоги. Та яким же було його здивування, коли, чергового разу звернувшись з цього приводу до управління праці та соцзахисту населення Першотравневої районної ради, отримав відповідь, що субсидії його позбавляють, бо він подав недостовірну інформацію про доходи.

– Сказати, що я шокований – нічого не сказати, – розповідав крізь сльози в редакції Діонізій Ілліч. Переконаний, що субсидію відібрали у мене незаконно. Адже йдеться про дохід від кредитної спілки, клієнтом якої я був, аби хоч якусь мати додаткову копійку – кошти потрібні були на підтримку власного здоров’я та на лікування тоді хворої дружини, котра померла минулого року. Доходи вчасно та систематично оподатковувалися – я не приховував їх! Навіть приніс до райсоцзабезу звідти всі довідки, що підтверджують мою правоту. Не розумію, чому тоді, коли влада горланить про спрощений порядок нарахування субсидій через отримання органами соцзахисту інформації про доходи в електронному вигляді без участі громадян, ця інформація досі до них не доходить? Як я маю далі жити у країні, котра недолугими законами так жорстоко підставляє своїх громадян?

Звичайно, чоловік цей правий по-своєму. І все ж залишається незрозумілим факт, чому про необхідність обов’язкового повідомлення при оформленні субсидій про доходи «на додаткові пайові внески» Діонізія Ілліча не поінформували працівники його кредитної спілки. Або чому «скритих» доходів не побачили раніше фахівці собезу. Тепер же чоловіка зобов’язують повернути майже сімсот гривень «надміру нарахованих» коштів…

– Справді, цього пенсіонера зрозуміти можна, але ми все йому пояснили, – каже начальник відділу контролю за додержанням вимог законодавства у сфері соціального захисту населення Першотравневої районної ради Неля Миколаївна Климчук. У зв’язку зі змінами до Податкового кодексу України від 2011 року кредитні спілки зобов’язані подавати до податкових інспекцій дані про нарахування відсотків своїм клієнтам. Ми ж згідно методики призначення субсидій і допомог мусимо брати до уваги ці доходи як «інші доходи, які підлягають оподаткуванню». І, що важливо, цю інформацію бачимо лише через два квартали після звернення громадян. Так вийшло і з Андрієвським(?!)…

Субсидію Діонізію Іллічу припинили надавати з травня цього року. Він, забравши всі свої кошти, перестав бути клієнтом спілки та спорудив за них покійній дружині пам’ятник на цвинтарі. Через хоч і оподатковані, але нараховані відсотки, згідно закону на літні місяці він не може отримати державну допомогу з оплати за комунальні послуги.

– Ці кошти треба повернути державі обов’язково, – пояснює Неля Климчук. Їх списати неможливо. Раніше за це ще й нараховувався штраф у подвійному розмірі, а зараз такої норми немає. Якби чоловік одразу повідомив про кредитну спілку, ми б призначили субсидію в меншому розмірі. Тепер же треба чекати жовтня, коли ті пайові внески випадуть (бо дані подаються за останніх 6 місяців) і ми призначимо йому цю державну допомогу як одинокому пенсіонеру, все тоді стане на свої місця. А стосовно повернення надміру нарахованих коштів можемо цю суму реструктуризувати (розділити пропорційно на рік), аби не було так відчутно. Тоді доведеться щомісяця повертати приблизно по 57 гривень.
Також пенсіонер, аби полегшити власний матеріальний стан, має право звернутися до управління праці та соцзахисту населення з заявою про виділення допомоги.

І хочеться вірити, що прикрий випадок з цим літнім чернівчанином, що мало не довів його до відчаю, буде останнім. І що і Діонізій Андрієвський, і всі ми вже невдовзі станемо свідками того справжнього спрощеного порядку надання субсидій без участі громадян, про який вела мову міністр соціальної політики пані Королевська. А ще краще, коли матимемо гідні зарплати та пенсії, аби не просити у влади принизливих подачок.
Наталія Брянська

peredplata