Поради чернівецьким вступникам, які здаватимуть іспити 2013

Поради чернівецьким вступникам, які здаватимуть іспити 2013

21 липня у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича та Буковинському державному медичному університеті розпочинається пора вступних іспитів. Про що варто пам’ятати вступникам, які їх здаватимуть? Де знайти програми вступних випробувань? Як і куди подавати апеляцію? Громадянська мережа ОПОРА підготувала перелік порад на основі правил прийому та положень про апеляційну комісію цих двох вузів. Поради можуть стати корисними як при вступі на перший курс (творчі конкурси та вступні випробування), так і при вступі на магістра/спеціаліста (вступні фахові випробування). Запропоновані поради можуть стати в нагоді вступникам і до інших вузів.

Згідно Правил прийому і в ЧНУ (http://bit.ly/chnu_pravylaPr), і в БДМУ (http://bit.ly/bdmu_pravylaPr) 20 липня (субота) завершується прийом заяв та документів від осіб, які мають складати вступні випробування та творчі конкурси, що проводять університети. Нагадаємо, що при вступі на перший курс для декількох категорій вступників є можливість замість результатів ЗНО здавати вступні випробування:

● особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди);

● громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до вищого навчального закладу; військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, при вступі на заочну форму навчання;

● особи, що мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами ЗНО;

● особи, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше;

● громадяни України, які у 2013 році здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

Програми вступних випробувань для вступників в ЧНУ можна знайти за посиланням – http://bit.ly/chnu_vstup_programy_ispyty, для вступників в БДМУ – http://bit.ly/bdmu_vstup_programy_ispyty

При вступі до ЧНУ на ряд напрямків вступників очікують творчі конкурси (така форма вступного випробування є обов’язковою, і має на меті перевірити та оцінити здібності особи до творчої діяльності):

● “Музичне мистецтво” – перевірка музичного слуху, спів естрадної або народної пісні, співбесіда з творчості композиторів-класиків та естрадних виконавців.

● “Фізичне виховання” та “Здоров’я людини” – біг на 100 м, піднімання тулуба в положення сидячи, підтягування / згинання, розгинання рук в упорі лежачи (чол./жін.), човниковий біг 4х9 м.

● Декоративно-прикладне мистецтво (скорочений термін навчання) – виконання рисунку з натури (оголеної фігури натурника або натурниці в повний ріст) протягом двох днів по 6 годин.

● “Журналістика” – творча письмова робота на задану тему, пов’язана зі спеціальністю.

● “Архітектура” (повний термін навчання) – виконання завдань з рисунку, композиції та графіки-креслення.

● “Архітектура” (скорочений термін навчання) – виконання клаузури на задану тему.

При вступі на ОКР “спеціаліст” та “магістр” вступників очікують фахові випробування. Так, в ЧНУ при вступі на магістратуру вступники здаватитмуть: усне вступне фахове випробування та усний вступний екзамен з іноземної мови. При вступі на спеціаліста – тільки усне вступне фахове випробування.

Вступникам, які здаватимуть іспити варто наперед поцікавитись у своїх приймальних комісіях щодо наступних моментів:

● які документи необхідно мати при собі для допуску на іспит (зазвичай, це паспорт та розписка про прийняття документів для участі у конкурсному відборі саме на цей напрям підготовки (спеціальність);

● які матеріали для проходження творчого конкурсу чи іспиту має принести з собою абітурієнт, а якими його забезпечує приймальна комісія;

● коли і в який спосіб буде оголошено результати (з моментом оприлюднення результатів тісно пов’язаний термін подання апеляції на результати).

Якщо іспити чи творчі конкурси проходитимуть у письмовій формі, то відповідальною особою має бути проведено шифрування роботи, щоб під час перевірки члени екзаменаційної комісії не могли ідентифікувати автора, а відповідно – об’єктивно оцінити його роботу. Якщо іспити проводяться в усній формі, то, як правило, вступники готують свою відповідь на “аркушах підготовки до усної відповіді“. Тоді радимо вступникам фіксувати на цих аркушах максимальну кількість своїх знань, адже при можливому поданні апеляції саме ці аркуші стануть основою для її розгляду. Також ОПОРА радить вступникам скопіювати (сфотографувати) оприлюднені на стендах результати, що дозволить в подальшому правильно оцінити свою позицію у рейтинговому списку абітурієнтів, і впевнитися у відсутності можливих маніпуляцій. Слід пам’ятати, що заперечення щодо отримання (фото) копії результатів чи відмова оприлюднити цю інформацію на дошці оголошень, є незаконною.

Із розкладами іспитів, творчих конкурсів можна ознайомитись на стендах приймальних комісій вузів, а також за посиланнями: ЧНУ – http://bit.ly/chnu_rozklad_vstupIspyt, БДМУ – http://bit.ly/bdmu_rozklad_vstupIspyt.

У випадку незгоди з отриманим результатом, вступник має право подати апеляційну заяву на результати творчого конкурсу чи іспиту із аргументованим викладом причин незгоди. Порядок та строки подання апеляції (згідно правил прийому):

● в ЧНУ: Апеляції подаються відповідальному секретареві Приймальної (відбіркової) комісії в день проведення усного іспиту або не пізніше наступного дня після оголошення результату письмового іспиту. Кожна апеляція розглядається не пізніше наступного дня після її подання в присутності абітурієнта. Додаткове опитування абітурієнта не допускається.

● в БДМУ: Апеляції про незгоду з екзаменаційною оцінкою подаються особисто вступником не пізніше наступного робочого дня приймальної комісії після оголошення оцінки. Апеляція розглядається на засіданні апеляційної комісії не пізніше наступного робочого дня після її подання.

Порядок розгляду апеляцій прописаний в положеннях про апеляційну комісію. ОПОРА звернулася до прийомних комісій та отримали копії примірників цих положень, з якими можна ознайомитись за посиланнями: ЧНУ – http://bit.ly/chnu_pol_apelKomisiya, БДМУ – http://bit.ly/bdmu_pol_apelKomisiya.

Слід зауважити, що ОПОРА, яка отримала право на спостереження за вступною кампанією від МОН, подавала прохання на ім’я Ректора ЧНУ пана Степана Мельничука дозволити представнику організації бути присутнім при проведенні творчих конкурсів. Проте, отримала відмову. Також нагадаємо, що в ОПОРІ діє гаряча лінія: зателефонувавши за номером 044-222-57-27, абітурієнти та їхні батьки зможуть отримати фахову безкоштовну юридичну консультацію щодо вступу.

peredplata

149 thoughts on “Поради чернівецьким вступникам, які здаватимуть іспити 2013

Comments are closed.