На Буковині у безногого інваліда забирають автомобіль

На Буковині у безногого інваліда забирають автомобіль  Не думав – не гадав мешканець с. Магала Новоселицького району, інвалід війни ІІ групи Саїн Тодорович Масловський, що держава забере у нього законно отриманий за чергою спецавтомобіль, котрим він користувався уже впродовж шести років. Бо лише тепер спеціалісти департаменту соцзахисту населення області «угледіли», що 77-літній чоловік, з’ясовується, керує «державною» машиною незаконно та… подали його до суду.

— Спецавтомобіль належить мені як інваліду відповідно до українського законодавства, адже багато років тому я втратив ногу при виконанні «наказу Батьківщини», — розповідає Саїн Масловський, — і цей хрест несу впродовж всього життя. Раніше отримував автомобілі без особливих проблем — після проходження комісії та згідно з направленням управління праці та соцзахисту населення. У 1999 році звернувся за таким документом чергового разу, але записатися у чергу на отримання цього важливого для мене засобу пересування вдалося лише через 4 роки.

Пооббивавши владні пороги та зрозумівши, що не так швидко матиме належне, пен-сіонер розповів про стан справ родичам. Ті вирішили допомогти, зібрали кошти, хто скільки зміг, та вже невдовзі придбали йому «Жигулі».

— Я ж мусив якось жити, хоч і на одній нозі, — плаче, розповідаючи про власне життя, Саїн Тодорович. — Тим паче, що й у дружини ноги хворі, заледве ходить, а дітей Бог не дав. Місцевість, де ми проживаємо, горбиста, навіть здоровим людям долати її не так вже й просто, не кажучи вже про мене на дерев’яному протезі старезного зразка, котрий постійно ламається та скрипить, натираючи до крові ногу.

Тож придбана родичами машина допомагала не лише Масловським, а й багатьом немічним сусідам – інвалід часто виконував «на колесах» їхні прохання та доручення поза межами села. Коли стало відомо, що підходить черга на допомогу від держави, чоловік відніс до органу соцзахисту документи , “Жигулі» повернув родичам за дорученням, бо не мав тоді ні фінансової, ні фізичної можливості зняти автівку з реєстрації.

…«Таврію» Саїн Тодорович отримав лише на початку 2007 року. З тих пір і користується нею. Аж через п’ять років пригадавши, що за документами він є власником і «Жигулів», звернувся до територіальної автомобільної інспекції та зняв це авто з реєстрації.
Тим часом нагрянула перевірка законності виділення інвалідам спецавтомобілів, під час якої було виявлено, що Саїн Масловський з Магали Новоселицького району не мав на це жодного права…

Як пояснює начальник відділу з питань пільг, соціального захисту інвалідів та державної соціальної допомоги департаменту праці та соцзахисту населення ОДА Наталя Вікторівна Пасічник, на облік беруться і забезпечуються автомобілями інваліди, котрі не мають в особистому користуванні автомобільного транспортного засобу (крім причепів, напівпричепів), у тому числі придбаного за власні кошти чи отриманого через головне управління соцзахисту або управління виконавчої дирекції соцстраху, що перебував в експлуатації менше 10 років. А Саїн Тодорович, мовляв, був власником «Жигулів»…

— Я – малоосвічена людина, — обурюється старенький інвалід. — Якби мені тоді все пояснили, не було б жодних запитань. Адже я подавав на вимогу спеціалістів усі необхідні документи, в чому ж моя провина? Де були ті працівники, котрі не виконали своїх службових обов’язків? Чому я маю на старості літ ще й судами ходити?

За словами співробітників департаменту праці та соцзахисту населення, їхні колеги свого часу допустили цю помилку, бо з новоселицької міліції було надано довідку про те, що «за громадянином Масловським не зареєстровано авто- мототехзасобів». Чому так трапилося – питання риторичне. Але, відповідно до листа УДАІ УМВС України в Чернівецькій області від січня 2013 року, Саїн Масловський на момент отримання інвалідної «Таврії» мав у своєму розпорядженні іншу автівку. Оскільки помилки ці слід виправляти, департамент змушений відібрати «Таврію» через суд.

Новоселицький районний суд дійшов висновку, що у Головного управління праці та соцзахисту населення у 2006 році не було достатньо правових підстав для видачі автівки Саїну Масловському та зобов’язав її повернути. І тепер працівники, з чиєї вини й трапилася ця прикра подія, відповідатимуть перед законом.

Тим часом апеляційний суд також не захистив старенького. Нині він сподівається лише на вищу Феміду. Бо як надалі житиме та пересуватиметься, коли заберуть машину, не знає.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata