Буковина — край, де варто жити?

Буковина — край, де варто жити?  Нас, жителів Вижницького району, змусили звернутися до громадськості проблеми, які виникли у зв’язку зі зсувом ґрунту в селі Чорногузи. З того часу приїжджало декілька комісій, але реально ніхто допомагати не хоче. Влада обіцяє, що ми отримаємо допомогу не раніше 2016 року, а це після виборів, тож невідомо, чи на той час ще залишаться бодай якісь кошти.

Більшість спеціалістів, які приїжджали до нас у район та обстежували місця зсуву ґрунтів, роблять висновок, що ці катаклізми могли бути спричинені роботами з видобування гравійно-піщаної суміші, що здійснюються в межах села Іспас (останнім часом зсуви тут трапляються частіше, ніж попередніми роками). Приблизна відстань від кар’єру до місця зсуву в селі Чорногузи — від 1 до 1,5 км. Видобуток гравію проводиться на глибині 20-50 метрів. У зв’язку з погодними умовами котлован, з якого видобувають гравій, практично постійно заповнений водою, яка має витік крізь поклади гравію неподалік села Чорногузи (відкачувати воду практично нікуди). Раніше на місці розташування кар’єру, у селі Майдан Іспаської сільської ради, росли дубові ліси, але в 2008 році депутат Верховної Ради від «Батьківщини» Петро Гасюк почав роздавати на цій території земельні ділянки площами понад 500 га для видобутку гра-війно-піщаної суміші. Отримавши благословення від прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко, міністр охорони навколишнього природного середовища Філіпчук дозволив передати (гадаємо, не безкоштовно) ці земельні ділянки приватній фірмі «Буковинські будівельні матеріали» для видобутку гравію, а Петро Гасюк організував всі роботи на місці. Тоді й було незаконно вирубано молоді дубові насадження, які мали зміцнювати ґрунт та не допустити заводнення земель. В результаті цих вирубок державі завдано збитків на понад 20 мільйонів гривень. І досі ні прокуратура області, ні району, ні міліція, ні міністерство екології, ні органи місцевої влади не покарали винних. Ті справи творилися за влади «помаранчевих», але й влада нинішня їх прикриває, хоча для всіх очевидним є факт, що всі катаклізми у Чорногузах напряму пов’язані з видобутком гравію в селі Майдан Іспаської сільської ради.

Буковина — край, де варто жити?

Представники влади втішають людей тим, що фірма «Буковинські будівельні матеріали» принесе області великі інвестиції. Наскільки ж великими мають бути ті інвестиції, щоб покрити збитки, яких сьогодні нараховується більше 20 мільйонів, та ліквідувати наслідки зсувів у селі Чорногузи й інших селах? Власники кар’єру запланували цього місяця святкове відкриття об’єкта за присутності керівників області, представників із міністерств. Керівники фірми «Буковинські будівельні матеріали» вирішили влаштувати ці урочистості саме зараз (хоча працюють тут уже три роки) для того, щоб показати місцевому населенню, що вони провадять свою незаконну діяльність під прикриттям влади (на святкуваннях будуть присутні столичні та місцеві посадовці, які мають особистий зиск у цьому бізнесі), і що би хто не казав про небезпечні її наслідки, все буде так, як вони захочуть. Думка людей їх не цікавила і не цікавить. Нас вкрай обурює таке нахабство, і ми вважаємо, що не можна допустити, щоб кілька так званих підприємців набивали свої кишені грошима, руйнуючи природу та наражаючи тисячі людей на небезпеку. А зі збільшенням обсягів робіт з видобутку гра-війно-піщаної суміші (зараз розробки кар’єру здійснюються на площі в 4 гектари) доля села Чорногузи спіткає й села Іспас та Черешенька Вижницького району, оскільки вони розташовані на відстані 1-1,5 км від місць видобутку гравію. Нас турбує те, що діючий кар’єр розміщений на висоті приблизно від 150 до 200 метрів вище рівня розташування сіл, а це є доволі небезпечно. Вирішити це складне питання самотужки місцеві мешканці не в змозі, а органи влади допомогти не хочуть — мабуть, мають особистий матеріальний інтерес. Попри те, що це незаконне знищення лісів та земель організоване під час керування Юлії Тимошенко та її команди, нинішні посадовці твердять, що то є дуже вигідна справа і заплющують очі на її незаконність. А збитки, цим вигідним бізнесом завдані, хто має відшкодовувати?

Не в силах терпіти такої наруги, звертаємось до всіх небайдужих буковинців, посадових осіб та спеціалістів з проханням допомогти нам отримати кошти за завдані в результаті зсувів збитки, припинити ці знущання з людей і природи та запобігти подальшому розширенню зони зсуву в межах сіл. Бо якщо так піде далі, то навряд чи можна буде погодитись зі слоганом «Край, де варто жити», який кидається в очі з рекламних щитів чи не на кожному кроці. Принагідно хочемо нагадати владі, що жителі наших сіл (Іспас, Черешенька, Чорногузи Вижницького району) є її виборцями. І що вона казатиме нам напередодні виборів-2015 та як дивитиметься в очі, коли своїх обіцянок не виконує та залишає людей наодинці з їхніми проблемами?

Мешканці сіл Чорногузи, Іспас, Черешенька Вижницького району

peredplata