Буковинське село Кам’яна постало проти незаконно встановленої вишки ФОТО

У Кам’яній Сторожинецького району люди виступають проти розміщення базової станції мобільного зв’язку в безпосередній близькості до місцевої школи та до своїх осель.

Сьогодні вони пікетували сесію сільської ради з вимогою негайно прибрати станцію з подвір’я сільського будинку культури, через дорогу від якого і розташована школа. Пікетувальники стверджують, що останнім часом почали значно частіше хворіти їхні діти-школярики, тай самим дорослим непереливки. Часті запаморочення, носові кровотечі, головний біль, погіршення пам’яті вони почали спостерігати у своїх дітей відтоді, відколи запрацювала нова школа.

До всього, серед дорослого населення працездатного віку збільшилася кількість онкозахворювань, чого раніше ніколи не було. Всьому виною, за словами кам’янчан, і є БСМЗ, яких у невеличкому населеному пункті ( звісно, не без благословення керівників села) встановлено аж 4. Тож впродовж останніх 5 років люди просять сільського голову Василя Гідору прибрати зовсім або перенести вишку, що випромінює радіомагнітні хвилі, подалі від цивілізації. Минулого року під тиском громади сільські депутати вже приймали рішення про перенесення базової станції на відстань 150м від нинішнього місця, навіть документи відповідні оформили. Однак громада вирішила, що перенесення базової станції на таку відстань не покращить становища односельців та не дозволили цього зробити. Саме тому вишку тимчасово повернули на попереднє місце і зараз вона не має тут працювати, але лише зберігатися, згідно угоди, до визначення іншої ділянки для її встановлення на постійний термін.

– Ця вишка була встановлена у 2005 році, хто ухвалював рішення і який дозвіл на її розміщення давав ми не знаємо, – каже депутат сільської ради Василь Вороновський. Ми неодноразово зверталися до сільського голови з вимогою вирішити наболіле питання раз і назавжди, але відповідь отримуємо одну і ту ж саму – «Будемо вирішувати».

Не зовсім погоджується з пікетувальниками сільський голова Василь Гідора.

– Минулого року ми справді запропонували представникам мобільного оператора кілька земельних ділянок за межами села , куди б можна перенести цю базову станцію. Але вони не погодилися, бо дійшли висновку, що розміщення станції на будь якій з цих ділянок не забезпечить якісного зв’язку абонентам. При цьому СЕС надала висновок, що понаднормового випромінювання тут не фіксується.

Оскільки, за словами голови, влада мусить прислухатися до людей, а офіційно земля під станцію не виділена, вже невдовзі він планує таки демонтувати її та перенести в інше місце. Аби лишень це не пошкодило абонентам. Тож наразі слід лишень зачекати, аби до Чернівців з Києва повернули прилад для вимірювання рівня електромагнітного випромінювання – там він, мовляв, проходить чергову повірку.

Погоджується з тим, що базових станцій мобільного зв’язку у Кам’яній забагато, й депутат Сторожинецької районної ради Микола Мікіцел:

– Навіщо їх стільки? Мабуть, треба операторам для своїх станцій знаходити такі місця, аби не викликати спротив людей. Тай 800 гривень, які село отримує від оператора за рік – це хіба гроші? Якщо лишень цієї суми не вистачає, то я готовий щороку самотужки платити ці 800 гривень, аби цю базову станцію звідси забрали…

Тож чим закінчиться суперечка навколо ситуації з розміщенням (незаконним, до речі) базової станції мобільного зв’язку у безпосередній близькості до школи та будинків місцевих мешканців, що триває впродовж майже 5 років, дізнаємося згодом. Наразі цю справу на контролі також тримає депутат Чернівецької обласної ради Віталій Мельничук.

Буковинське село Кам’яна постало проти незаконно встановленої вишки ФОТО

Буковинське село Кам’яна постало проти незаконно встановленої вишки ФОТО

Буковинське село Кам’яна постало проти незаконно встановленої вишки ФОТО

Буковинське село Кам’яна постало проти незаконно встановленої вишки ФОТО

peredplata