Чернівецька мерія: перший штурм

Чернівецька мерія: перший штурмЛюди більше не можуть терпіти свавілля та щоденного «покращення». Вони хочуть жити по-людськи. А влада хоча грабувати по-бандитськи. Тому й виникають конфлікти, які десь плавно, а десь і різко переростають в бунти.

У Чернівцях цей бунт почався давно. Тоді, коли комусь у цій міськраді без голови стрілила у голову думка реконструювати 5-й сектор Калинівського ринку. Наміри нібито й добрі. Але за цією реконструкцією виглядали хитрі писки владців, котрі не гребують поживитися всім, що не так лежить. З’ясувалося, що більшість підприємців 5-го сектору Калинівського ринку раніше не оформляла юридичних стосунків з міською радою на свою торговельну діяльність.

Торговельні місця, контейнери, які стоять тут вже десятиліттями, люди купували напівлегально. Тодішні злодії, які керували до приходу цих злодіїв, гроші взяли, а про оформлення документів й не подумали. Цією ситуацією і користуються сучасні керівники Калинівського ринку та мерії.
Під прикриттям і гарною обгорткою так званої реконструкції 5-го сектору насправді має відбутися новий аукціон робочих місць і торговельних площ. І людям знову доведеться платити за те, за що раніше вже платили. На чорному аукціоні подібна оборудка може принести доходи щонайменше в 5 млн. доларів США.

Якщо торгівці не зможуть викупити своїх місць, знайдуться інші, котрі викуплять. Тому ті, хто задумав цю хитромудру шахову гру, не програють за жодних обставин.

На ринку працює чимало людей з вищою освітою та життєвими університетами. Вони розуміють, що їх двічі «розводять на бабло». Тому кілька разів вдавалися до акцій протесту. Вони організовували збори, гуртувалися, писали чолобитні до різних інстанцій, просили, благали, плакали, ридали. Але теперішні Чернівці сльозам не вірять. Людей заколисували солодкими обіцянками, обманювали, казали, що все залишиться на своїх місцях, та «процесу реконструкції» не припиняли ні на мить.

Коли терпець уривався, люди виходили на дороги, вдавались до акцій протесту, навіть зупиняли рух транспорту перед міською радою. Нічого не допомогло.

У вівторок, 13 серпня, у день шульги зібрався міськвиконком і вирішив: усілякі ятки і контейнери прибрати з 5-го сектору негайно. Страх втратити робочі місця погнав людей під стіни мерії. Вони стояли з плакатами, де просили не залишати їхні сім’ї без шматка хліба. Влада була глухою і сліпою. Навіть тоді, коли побачила гасла, де всує вживалося прізвище Дмитра Фірташа. Підприємці просили його навести лад у місті.

Коли побачили, що прохання нічого корисного їм не дадуть, а міськвиконком таки прийняв рішення про реконструкцію 5-го сектору, мітингувальники у кількості 97 осіб увійшли до міської ради. Як не дивно, їх ніхто не зупинив. Такого ще не було у Чернівцях. Людям дозволили увійти до ратуші без перешкод. Ні міліціонери, ані охорона не завадили. Коли протестуючі підприємці увірвалися до зали, де ще кілька хвилин тому засідали комітетчики, то побачили порожнє приміщення з паперами на столах. А за останнім комітетчиком тільки закурилося. Усі втекли. Аби акту ганебної втечі надати якогось пристойного вигляду, секретар міськради Віталій Михайлішин оголосив нібито перерву на годину. Люди зайняли місця тих, хто перед їхнім приходом прийняв рішення про реконструкцію. Минула година. Комітетчики до зали не повернулися. Спливло ще 15-20 хвилин. Нікого. Тоді обурені підприємці увійшли до кабінету, в якому колись сиділи міські голови, мери Чернівців, а тепер сидить секретар.

Напевне, для мерських працівників це було несподіванкою. Бо секретар про щось радився зі своїм радником і фундатором «Рідного міста» у Чернівцях Сергієм Осадчуком. Не очікував він входження до кабінету зо півсотні людей. Сам Осадчук забився у куток кімнати і визирав звідти, ніби щур з дучки.
Михайлішин тримав удар. Підприємці передали письмове звернення, у якому вимагали зупинити реконструкцію сектору і повернути робочі місця. Михайлішин парирував:

— Ультиматуми не пройдуть. Рішення виконкому ніхто відміняти не буде, — сказав очільник міста.

Ситуація загострювалася, тони розмови підсилювалися, очі протестувальників палали ненавистю до влади. І тут до кабінету увійшов член міськвиконкому Василь Продан, котрого народний депутат України генерал-лейтенант Геннадій Москаль назвав «смотрящим» на Буковині.

Як і подобає такій людині у подібній ситуації, Василь Продан почав її «розрулювати». Він відразу взяв бика за роги. Мовляв, я на базарі все життя просидів і за базар відповідаю. Всім надамо робочі місця. Кому не вистачить, Продан особисто віддасть в оренду свої 17 контейнерів у 4-му секторі. Люди, приголомшені такою новиною, трохи втихомирилися. Але не надовго. Бо зрозуміли згодом, що їх таки «розводять». І «розводять» не тільки 5 сектор, а й інші сектори. Василь Продан дасть свої 17 контейнерів не від доброго серця і щирої душі, і що буде потім невідомо…

Малий бунт тривав до 18 год. 30 хв. Після чого охоронець міськради попросив людей покинути ратушу. Вони й послухались…

Петро КОБЕВКО

P.S. Після виходу підприємців з міськради сектор інформації та зв’язків з громадськістю розповсюдив повідомлення про те, що міську раду пікетували підприємці «Добробуту» і… колектив ТВА. І це був замовний опозиційними депутатами мітинг. Більшої нісенітниці придумати годі. Особливо — пікетування ратуші працівниками ТВА. Вони ж, я і десятки інших журналістів, виконували свої обов’язки. Дійсно: на городі бузина, а в Києві дядько. Потім, правда, згадку про ТВА та Добробут викреслили з своїх повідомлень.

Підприємці Калинівського ринку зганьбили керівника громадської організації «Калинка» Ольгу Чорну, яка нині прислужує владі. Коли Чорна виходила із засідання виконкому, де підтримала рішення влади щодо реконструкції, підприємці з вигуками «Ганьба!» надавали їй тумаків.

Нагадаємо, що вчора, 15 серпня, підприємці безрезультатно пікетували Чернівецьку міську раду. Вони також і перекрили на більш як 2 години рух по вулиці Головній в Чернівцях. Але безрезультатно. Очільник з ними бажати не схотів.

peredplata