Вступна кампанія – 2013 на Буковині: абітурієнтів змушували підписувати \”контракт\”

Вступна кампанія – 2013 на Буковині: абітурієнтів змушували підписувати "контракт"19 серпня громадянська мережа «ОПОРА» підбила підсумки вступної кампанії – 2013 до буковинських вузів. Як зазначив координатор громадського спостереження за вступною кампанією в Чернівецькій області Григорій Сорочан, акцентувалась увага на таких ВУЗах як Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича та Буковинський державний медичний університет. Будь-який вступник мав змогу звернутись за телефоном гарячої лінії, де юристи надавали консультації з проблемних запитань. Таких дзвінків, за словами координатора, надійшло досить багато.

Проблема була у самих вступниках, адже юридична неграмотність та незрозумілість викликала ряд простих, примітивних запитань з їх сторони.

За словами пана Григорія, порівняно з минулорічним процесом вступної кампанії, прослідковуються певні позитивні моменти. Перш за все – це чітка і налагоджена робота Єдиної державної бази з питань освіти (ЄДЕБО) та інформаційної системи «Електронний вступ». Також МОН ретельніше прослідковувало відповідність правил прийому.

Однак не обійшлось і без негативних моментів. Всеукраїнські призери МАН та олімпіадники мали змогу отримати додаткові бали до загального рейтингу. Якщо для призерів олімпіад чітко і зрозуміло висвітлили систему співвідношення балів, то для призерів МАН такої чіткості не було.

Також проблемою став непрозорий конкурсний відбір у випадках додаткових іспитів ( творчих конкурсів, фахових випробувань і т.д.). Адже, як зазначив Григорій, йому відмовили бути присутнім на творчих конкурсах в ЧНУ із формальних причин. Також він зазначив, що анонімно йому надійшли скарги про те, що неправильно та необ`єктивно оцінили малюнок, а іспит з іноземної мови оцінили за середнім балом рейтингу. Анонімно повідомлялось і про випадки спонукання вступників до підписання контракту, коли ще не було зараховано абітурієнтів на місця державного замовлення.

Таким чином, можна дійти висновку, що вступна кампанія пройшла без значних позитивних змін. А через юридичну неграмотність та пасивність вступниками легко можуть маніпулювати та обмежувати у їхніх правах.

Альона МУЛЯР

Світлина saue.kdu.edu.ua

peredplata