В Шипинцях масове отруєння людей! ОНОВЛЕНО

В Шипинцях масове отруєння людей! ОНОВЛЕНОВ суботу, 17 серпня, після поминок в ресторані \”Гюмрі\”, що в Шипинцях Кіцманського району, отруїлось більше 20 людей. Є інформація про 80 постраждалих. В сільській раді Шипинців та районній лікарні підтвердили інформацію про отруєння. Але говорять про 15 людей.

Ми одразу ж звернулись до Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області. Нам повідомили, що такої інформації в них немає. Але вже згодом уточнили, що до них одразу надійшло термінове повідомлення про отруєння чотирьох людей в кафе на Кіцманщині (тому вони спершу не могли підтвердити інформацію про 15 постраждалих). Адже спалахом рахується, коли більше 5 термінових повідомлень.

В головному управлінні Держсанепідслужби переконують, що одразу після виявлення хворих працівниками райСЕС було відпрацьовано цю інформацію, і дійсно після поминок отруїлось четверо людей. Власника закладу оштрафовано, в закладі проведені відповідні знезаражувальні заходи, кафе опечатано. Ризиків для населення немає.

Що ж стосується 80-ти хворих, то це, за словами головного санітарного лікаря Чернівецької області Наталії Гопко, неправда. Адже працівники райСЕС проводили подворові обходи. Наразі є підтвердження про 4-х хворих з діагнозом харчова токсикоінфекція. В районі працює головний інфекціоніст та працівники головного управління Держсанепідслужби. Залишки їжі, які вживались під час поминок взято на дослідження для визначення збудника отруєння.

Що стосується інформації про 15 хворих, то за словами Наталії Гопко, медиками було госпіталізовано також осіб без проявів харчового отруєння, але які за віком та супутніми діагнозами мають певні ризики. Але наразі в них діагноз не підтвердився. Наразі триває робота з виявлення можливих носіїв інфекції.

Тим часом з Шипинців надходить інша інформація. Зокрема, що люди лікуються вдома допоки є змога. Що інформація про масове отруєння приховувалась і справу намагались \”замнути\”. Що кількість постраждалих буде зростати по мірі загострення отруєння. Що після поминок в кафе ще святкували хрестини і що після хрестин люди теж потруїлись. В головному управлінні держСЕС це спростовують і переконують, що нічого не приховують і всі відповідні заходи ними проводяться. Також там закликають за найменших проявів отруєння звертатися за медичною допомогою, адже загострення хвороби може мати погані наслідки.

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРЕС-СЛУЖБИ ОДА

За інформацією головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, в селі Шипинці Кіцманського району зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій. Так, 18 серпня Кіцманським міжрайонним управлінням Держсанепідслужби було отримано чотири термінових повідомлення з попереднім діагнозом харчова токсикоінфекція та гострий гастроентероколіт.

Як з’ясувалося, погіршення стану здоров’я людей пов’язане з вживанням їжі під час поминального обіду 17 серпня за участі 80 осіб.

Працівники відділу держсанепіднагляду Кіцманського міжрайонного управління Держсанепідслужби області оперативно позапланово перевірили кафе, в якому обідали пацієнти, і, за її результатами, виявили порушення норм санітарного законодавства: тут були відсутні дезінфікуючі та миючі засоби, технологічний інвентар не промаркований, столи покриті клейонкою, що заборонено. Окрім цього, у меню поминального обіду були включені страви замовника, що також неприпустимо. При лабораторних дослідженнях змивів, відібраних в кафе, були знайдені бактерії групи кишкової палички.

18 серпня проведено подвірні обходи з метою активного виявлення хворих, а також медичне спостереження за особами, що мали ризик одночасного інфікування.

За попереднім висновком епідеміологічного розслідування та бактеріологічних досліджень, що ще тривають, можна припустити, що передача інфекції відбулась на контактно-побутовому рівні. Захворювання людей, очевидно, спричинено залученням до приготування страв, до того ж принесених в кафе замовником, випадкових осіб, а також недотриманням правил особистої гігієни під час приготування їжі.

Станом на сьогодні, 21 серпня, в стаціонарі районної лікарні, окрім захворілих, перебуває ще 13 осіб, які відносяться до групи ризику за віком та наявністю супутніх захворювань. Проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів триває.

peredplata