Буковинські школярі ходитимуть до біотуалетів

Буковинські школярі ходитимуть до біотуалетівПатетики про любов та піклування про дітей з вуст очільників усіх штибів лунає доволі. Найбільше тих слів чути перед початком нового навчального року. І щоразу керівники б’ють себе у груди, що все зроблять, аби діти були забезпечені теплими і обладнаними приміщеннями, книжками та внутрішніми вбиральнями. Так, саме вбиральнями. Бо в XXI столітті в окремих селах Буковини діти мусять справляти свої потреби в так званих туалетах на вулиці – у сонячну та вітряну погоду, дощ, сніг, лютий мороз. І це «край, де варто жити», в якому діти не мають можливості ходити до нормального туалету…

— Цього року ми завершимо роботи з оснащення усіх навчальних закладів області, навіть у найвіддаленіших районах внутрішніми вбиральнями, — цитує слова голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва прес-служба. — Там, де це зробити складно — а це 13 навчальних закладів переважно у віддалених хуторних школах і ті, де немає води, – будуть встановлені біовбиральні (розуміємо біотуалети, – Н. В.). 
Але біотуалети у школах – не вихід зі становища. Це незручно та негігієнічно. Адже вбиральня передбачає не тільки можливість справити потребу, а й вимити нормально руки з милом тощо.

Ми звернулись до Чернівецької ОДА із запитаннями: які навчальні заклади Чернівецької області станом на серпень 2013 року не обладнані внутрішніми вбиральнями (щоб надали перелік), а також у яких навчальних закладах Чернівецької області та за яку ціну влаштовано внутрішні вбиральні протягом 2012-2013 років.

З Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА нам одразу повідомили, що переліку шкіл, де немає вбиралень, надати не можуть, бо цією інформацією володіють райдержадміністрації. Те ж стосується і суми коштів. Надіслали відповідь, в якій вказали тільки те, що станом на 15 серпня 2013 року з 435 загальноосвітніх навчальних закладів області внутрішні вбиральні влаштовано у 394, що становить 90,6 відсотків. До кінця поточного року заплановано довести цей показник до 100 відсотків (в тому числі у вигляді тимчасового заходу облаштувати біотуалетами). Зазначено також, що при облаштуванні внутрішніх вбиралень використовується різне фінансування: з Державного бюджету, місцевого та спонсорські кошти. Протягом 2012 року в закладах освіти області влаштовано 46 внутрішніх вбиралень.

Дивно, що перелік шкіл, де вбиральні ще не влаштовані або де мають бути встановлені біотуалети, не є настільним завданням для кожного чиновника департаменту, керівників ОДА, адже ця проблема є свідченням відсталості регіону. Також зауважимо, що у відповіді не вказано, на який термін біотуалети будуть тимчасовим заходом.

До речі, у Хмельницькій області голова ОДА Василь Ядуха категорично не погодився на те, щоб у навчальних закладах краю облаштовували біотуалети замість звичайних внутрішніх вбиралень.
На Буковині ж таке робити можна. Головне, щоб була цифра 100%. А що за тими відсотками і необлаштовані внутрішні вбиральні, і так звані біотуалети, то пусте. Адже галочку про виконання буде поставлено. Пропіаряться чиновники, та й забудуть. А діти будуть мучитись не тільки від тих незручностей, а й від запахів, які поширюватимуться від біотуалетів.

У розпорядженні газети «Час» є попередній перелік сіл Чернівецької області, де наразі ще не влаштовано внутрішніх вбиралень (у яких діткам має бути тепло, комфортно та безпечно) або ж вони перебувають у занедбаному та непридатному стані. А тому продовження теми внутрішніх вбиралень в школах краю — не за горами.
Варто би і депутатам Чернівецької обласної ради, і народним депутатам від Буковини зробити власне обстеження шкіл та підняти питання забезпечення не біотуалетами, а таки внутрішніми вбиральнями буковинських шкіл.
Надія ВІРНА

peredplata