Боротьба за чернівецькі городи триває

Боротьба за чернівецькі городи триваєСергій Кляйн з Чернівців вже три роки бореться з чернівецькою владою за менше п’яти соток землі. За його словами, через цю боротьбу проти нього було сфабриковано кримінальну справу і він отримав один рік обмеження волі.

А все почалось з 2010 року. Справа в тім, що ще з 60-х років батьки Сергія Кляйна, а потім він, обробляли землю по вулиці Степовій, 15 В, що в Чернівцях. Вона була надана матері домоуправлінням (чому є доказом відповідний лист від 1992 року). В 2002 році він оформив оренду на город, яку кожних 2 роки продовжували автоматично, адже, переконує, він свої зобов’язання орендаря виконував належним чином. В 2006 році Сергій Кляйн оформив цю земельну ділянку під будівництво та обслуговування житлового будинку.

– Я зібрав повний пакет документів, була проведена комплексна експертиза, заплатив архітекторам 2 тисячі доларів за проект, – розповідає Сергій Кляйн. – В 2008 році мені продовжили договір оренди до 2010 року. В 2010 році я отримав експертний висновок від «Чернівцідержбудекспертизи», яка рекомендувала робочий проект житлового будинку до затвердження. Я знав, що в мене ще є півроку до закінчення терміну оренди і я вчасно подав документи, щоб продовжити договір оренди. Та ці півроку в Департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради мені говорили, що моє питання вирішується. Але в лютому 2011 року я отримав відмову в продовженні договору оренди. Виявилось, що мою ділянку планують віддати іншій людині. Моєму сусідові. У нього вже є 10 соток, він побудувався. Я боровся як міг за землю, скрізь звертався, але ніхто мені не допоміг. Ба більше, депутатка з Чернівецької міської ради Марина Гаєвська якраз і ініціювала відібрання у мене ділянки. На мене писали заяви в міліцію про підробку документів. Навіть кримінальну справу завели, що я, мовляв, вирощую коноплю! Я сам прийшов в міліцію повідомити, що на ділянц вирощують зілля, але мене пов’язали, повісили на мене цю справу. В міліції мені дали адвоката, який на суді навіть мене не захищав! Таким чином я отримав рік обмеження волі і попередження, що якщо на мене за рік буде складено хоч один адміністративний протокол, то мене засадять за грати! Вони хочуть змусити мене припинити скаржитись і відстоювати свої права. Я п’ять разів звертався до Чернівецької міської ради, аби мені виділили ділянку в оренду для ведення городництва – безрезультатно. Але відібрали в мене землю враз.

Ми звернулись з відповідним запитом до Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради. Там нам повідомили, що припинення договору оренди зазначеної земельної ділянки з Сергієм Кляйном пов’язане з не освоєнням її та «конфліктною ситуацією». Земельну ділянку було зараховано до земель запасу міста. Зміни до відповідного рішення Чернівецької міської ради, яким відмовлено Сергію Кляйну у продовженні терміну оренди, прийнято на підставі депутатського звернення депутата Марини Гаєвської. Також у відповіді на запит нам було надано Протокол робочої групи з розгляду питання щодо землекористування на вулиці Степовій, 15 В (створеної на підставі заяви депутатки Гаєвської) від 8 грудня 2010 року, де вказано, що сусід Кляйна Д. Боднарюк «просить не продовжувати договір оренди земельної ділянки Кляйну та надати земельну ділянку йому». Бо, мовляв, будівництво там будинку неможливе (є відповідний лист з Чернівецької міської державної СЕС, де вказано, що там проходить міський каналізаційний колектор тощо), а підписи у протоколі про погодження меж підроблені. Окрім того, ще в 2008 році були рекомендації запропонувати Кляйну іншу ділянку, а ті 0,0478 га землі надати в оренду багатодітному Д. Боднарюку. Тоді робоча група рекомендувала продовжити договір оренди Кляйну. Однак наприкінці 2011 року частину тієї земельної ділянки рішенням сесії віддають Д. Боднарюку.

В Чернівецькій міській раді переконують, що все зроблено у відповідності до чинного законодавства.

Тим часом 30 липня 2013 року Апеляційний суд Чернівецької області залишив в силі вирок Першотравневого районного суду м. Чернівці від 8 травня 2013 року, за яким Сергія Кляйна засуджено до одного року обмеження волі «за те, що на своїй присадибній земельній ділянці посіяв два рядки снотворного маку та вирощував його до 26 липня 2011 року». Цікаво, що як йдеться в ухвалі суду, «адвокат не підтримав апеляційну скаргу свого підзахисного та просив в її задоволенні відмовити». Апеляційна інстанція вирішила, що «районний суд вірно вказав, що показання підсудного суперечать фактичним обставинам справи і повністю спростовуються здобутими в ході досудового та судового слідства доказами. Таким чином, відповідно до встановлених судом фактичних обставин справи дії Сергія Кляйна кваліфіковані правильно».

На жаль, в ухвалі не йдеться про можливість оскарження ухвали. А у зв’язку з необізнаністю більшості пересічних громадян та дивній позиції адвоката, який не підтримав апеляцію свого підзахисного, ухвала не була Сергієм Кляйном оскаржена.

Наразі ж маємо – відібрану землю, кримінальну справу. Сергій Кляйн боїться, що за його принципову позицію його хочуть засадити у тюрму. Але здаватися не збирається і готовий й далі боротися за своє право на землю.

Надія ВІРНА

P.S. До редакції газети «Час» надходять тривожні сигнали від чернівчан, які скаржаться на те, що їм не продовжують договори оренди на земельні ділянки під городництво, які вони роками обробляють.
Дивні справи творяться в місті з землею. Одним рішенням сесії більше 600 чернівчан викидають з черги індивідуальних забудовників, людям не продовжують договори оренди. Золоті чернівецькі сотки не множаться, а тільки діляться. Тому й претендентів на них більш ніж достатньо.

peredplata