«Амброзія наступає, а влада дрімає»

– Довкола Чернівців на вільних землях мерії активно безперешкодно цвіте амброзія, що є ворогом землі та людей, а наша влада вже не перший рік бездіє, – крик душі мешканців обласного центру з вулиць Таджицької, Руської, Кобзарської – В. К.Руснак, І. П. Пилипчик, Ю.Д. Бабнюк та інших. – У ОДА є управління агропромислового розвитку, яке очолює п. Олексюк, але його підлеглі залишаються байдужими до того, що робиться на землях Буковини. Карантинні служби краю також самоусунулись від виконання своїх обов’язків, – адже боротися з цим підступним ворогом – означає дуже серйозну роботу. Думаємо, що пора вже й губернатору Папієву втрутитися, бо як так піде надалі – що буде з нашою матінкою-землею? Саме тому настала пора, аби всі виконавчі органи Буковини – від ОДА та мерії до міських, районних, селищних, сільських рад області з державною відповідальністю взялися за боротьбу з амброзією…

Головний спеціаліст внутрішнього карантину держінспекції з карантину рослин по Чернівецькій області Григорій Попеску:
– Звісно, це – алергологічна і небезпечна рослина. У Чернівцях вона зареєстрована у Садгірському районі та в районі вул. Руської – у її кінці. Зазначу, що люди часто хибно вважають амброзією іншу рослину – золотарник, вони схожі між собою. Але золотарник – не небезпечний, з нього навіть букети роблять.
Щодо амброзії – державна інспекція щороку здійснює обстеження земель та робить приписи власникам земель чи земельних ділянок, на яких ця рослина росте. До прикладу, є приписи керівництву ЖРЕПу мікрорайону «Руський», олійно-жирового комбінату. Власники зобов’язані за свої кошти здійснювати заходи зі знищення цієї рослини. Оскільки у області найбільш поширена амброзія у Новоселицькому районі – у нас діє навіть спеціальна програма боротьби з нею по Новоселицькому району. На жаль, впродовж останнього часу кошти з державного бюджету на ці роботи не виділялися, однак працівники інспекції не сидять, склавши руки. Цього року ми придбали 2 мотокосилки і знищуємо амброзію самотужки – як правило, на землях, власника яких проблематично встановити. Вже скошено 100 га цього шкідника.

Начальник держінспекції з карантину рослин по Чернівецькій області Лазар Фіалковський:
– Зі всіх областей України у нас найменше поширена амброзія – всього на 500 га землі. Однак і цього забагато для Буковини. Ми співпрацюємо з питань винищення її з ОДА, райдержадміністраціями та сільрадами. Тому звертаюся до читачів газети «Час» – якщо виявили ділянки з амброзією – зателефонуйте нам: 51-80-73; 51-80-72. (вул. Алма-Атинська, 7).

peredplata