Дайте напитись води з криниці на Турецькій площі

Було добре задумано, було гарно зроблено, усе це було…

У нашому місті з’явилася ще одна красива площа – площа Турецької Криниці. Відновили на ній одну з найдавніших криниць, побудували гарний фонтан і сходи, прикрасили квітковим годинником, зробили прекрасне освітлення. Здавалося, чого більше треба? Дорослі і діти, молоді мами з немовлятами у візочках і люди похилого віку з навколишніх вулиць приходили сюди, щоб відпочити, погратися, поспілкуватися. Можна було випити склянку води чи соку, сховавшись під парасолькою від пекучого сонця. А скільки туристичних груп і окремих туристів, не тільки з України, а й з інших країн, у тому числі і наших колишніх чернівчан, почали відвідувати площу, робити фото на згадку біля фонтану, квіткового годинника та, навіть, і на «колесі» – велосипеді-велетні, який подарували чернівчанам і площі наші прекрасні ковалі-умільці. Було місце і для відпочинку, і для ярмарку виробів народних умільців.
«Було та загуло» – як кажуть у народі.

Дайте напитись води з криниці на Турецькій площі

Якийсь «добродій» подумав-подумав і на дорозі, що є частиною площі, з’явилися будки, які вже два роки пустують-гниють, а за ними цвіте кам\’яна стіна. Невже ці будки дорожчі від мурованої стінки, що підтримує берег над дорогою? Ці «творіння» коштують, напевне, немалі гроші. А виявилося, що вони викинуті на вітер. Відвезти би ці будки додому їхньому вигаднику і повернути витрачені гроші! Отоді добре думали б наші чиновники, що і як робити, а може, і ні. Витрачені гроші – не з їхніх кишень.

А минулого літа на самій площі з\’явилася нова «прикраса» (подібна на циганське шатро), яка зайняла всю площу. Кажуть люди, що це буде ще одна «забігайлівка» у нашому місті. Та що б там не було, а площі нема. Залишилася одна дорога і сиротливі непрацюючі фонтан з годинником.
Площу гордо назвали: «Площа турецької криниці». Криниця ніби і є, але води з неї напитися неможливо, і колись, і тепер кажуть, що великий гріх не дати людині напитися води з криниці. Про це також ніхто не подумав.

Невже ж наша міська влада, народні обранці думають, що вони велику і потрібну справу зроблять, якщо помаленьку забудують усі площі міста?!
Уявіть собі, що таке шатро покриє повністю площу Філармонії чи Театральну. Треба ж додуматися до такого! Мороз тіло пронизує, коли подумаєш про таке.
Виходить: «Нема площі – нема проблем». А площ у місті і так на пальцях однієї руки можна полічити!

Шановні наші керівники, не продавайте все, що можна продати, подумайте трошки і про тих, хто довірив вам керівництво таким гарним, і як ви самі любите називати, європейським містом.

Дайте напитись води з криниці на Турецькій площі

Заберіть, будь ласка, усі будівлі з площі, дайте людям води напитися, відновіть початкову славу нашої площі Турецької Криниці, залиште думати про її перейменування. Поверніть сюди дорослих і дітей, гостей нашого міста. Чернівчани будуть тільки вдячні вам за це, а приїжджі чаруватимуться красою площі.
Корнелій Черемошський

peredplata