Чому в Чернівцях відключають газові колонки

Чому в Чернівцях відключають газові колонкиДо редакції газети «Час» звернулись стурбовані чернівчани, котрі повідомили, що працівники «Чернівцігаз» мають намір перекрити у їхніх квартирах водонагрівальні газові прилади, так звані «колонки». Люди їх до своїх осель не пускають. Адже ніхто не хоче втрачати можливість мати гарячу воду.
Відключення ж стосується саме квартир-«хрущівок», збудованих ще в 60-70-х роках минулого століття.

Як повідомив нам Андрій Семенович, фахівець із зв\’язків з громадськістю ПАТ «Чернівцігаз», вентиляційні канали, передбачені винятково для вентиляції, зараз використовуються для відводу продуктів згорання, що містять активні кислоти, котрі фактично роз\’їдають цегляний блок, з якого, всупереч нормам, зроблені перекриття і димовентиляційні канали. Як наслідок, канали стають нещільними, внаслідок чого продукти згорання проникають до приміщень, що створює небезпеку для життя та здоров’я людини.

Відповідно до положень Правил безпеки систем газопостачання України, у випадку виявлення несправних димових і вентиляційних каналів, а також не придатних до подальшої експлуатації, представник організації (ПП «Житловик»), який виконує їх перевірку, зобов\’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та апаратами, негайно повідомити це ПАТ «Чернівцігаз» і представити йому акт перевірки для відключення газових приладів від газопроводу. Відключення водонагрівальних газових приладів відбувається згідно з Правилами безпеки та відповідно до актів обстеження димвентканалів, які мають подаватися «Житловиком» двічі на рік. На сьогоднішній день ПАТ «Чернівцігаз» отримав 1194 акти з 2610 квартир, у яких наявні водонагрівальні газові прилади.

Окрім того, в Правилах утримання житлових будинків та прибудинкових територій йдеться, що відповідальним за правильну експлуатацію споруди, житлового комплексу є балансоутримувач будинку. Він же відповідальний за технічний стан та безпечну експлуатацію об\’єктів, побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних інженерних комунікацій в будинки і будівлі. Контроль за здійсненням перевірок стану димових і вентиляційних каналів покладається на житлово-експлуатаційні організації.

А оскільки будинки-«хрущовки» перебувають на балансі ЖРЕПів, то саме ЖРЕПи є відповідальними за стан інженерних конструкцій всередині будинків. А вони віддали підряд з обстеження та ремонту димовентиляційних каналів приватному підприємству «Житловик». Тобто пряма відповідальність за стан каналів лежить на ЖРЕПах, а непряма — на «Житловику». І це підприємство мало би забезпечувати функціонування, безпеку та прохідність димвентканалів, оскільки мешканці будинків за це справно сплачують: вартість зазначених послуг входить до квартплати.

Тим часом міська рада вирішила піти легшим шляхом – перевести «хрущівки» на бойлери. Те, що внаслідок встановлення цих потужних водонагрівальних приладів у людей значно зростуть витрати на оплату електроенергії, оскільки вони будуть змушені платити за підвищеними тарифами за її переліміт, міських очільників не цікавить. При тому, що своїх обіцянок домогтися пільгового тарифу за електрику для чернівчан, які вже два десятиліття живуть без гарячого централізованого водопостачання, вони так і не виконали.

Таким чином чиновники прирікають чернівчан на додаткові витрати з оплати електроенергії (плюс купівля бойлера, який вартує від 1500 грн.).
На жаль, наразі немає загальної картини стосовно того, що твориться з димовентканалами у місті. Можливо, і не всі прилади для нагрівання проточної води («колонки») варто відключати, а тільки там, де димвентканали нещільні. Однак міська влада для більше 6 тисяч «хрущовок» винайшла найлегший для себе шлях – всі проблеми перекласти на плечі мешканців. Бо віднайти сотню тисяч гривень на ремонт димвентканалів одного під’їзду їй видається фантастикою.

А варто би було представникам ПАТ «Чернівцігаз», Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради, ПП «Житловик» та експертам сісти за круглий стіл, обговорити ситуацію, яка склалась, та віднайти оптимальні шляхи вирішення цієї проблеми. Та, схоже, влада вирішила самоусунутись.

Тим часом вже відключено 12 газових приладів у Чернівцях. І це тільки початок.

Так, в Вінниці два десятки багатоповерхівок відключили від газопостачання через невідповідність вентиляційних систем у частині квартир.

peredplata