Немає ліків для ветерана з Буковини

Немає ліків для ветерана з БуковиниВимоги Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у якому чітко прописано, що ветерани мають право на безкоштовні ліки, проїзд всіма видами громадського транспорту в межах області та санаторне лікування або компенсацію вартості путівки, з’ясовується, виконують далеко не всі, хто має безпосередню дотичність до соціальної сфери. У Кіцманському районі, зокрема, на пігулки для стареньких не вистачає грошей. Тому їм не виписують безоплатних рецептів, а змушують спочатку їхати до райцентру в «пільгову» аптеку та дізнаватися, чи надійшли вже кошти…

— Я на території Берегометської амбулаторії залишився єдиний пільговик з таким статусом, а через бюрократичні нюанси не маю змоги отримувати повноцінне лікування, — уже не перший раз скаржиться редакції мешканець Дубівців цього району, інвалід Великої Вітчизняної війни Василь Миронович Гарматюк. – Бойові побратими відходять у вічність один за одним, понівечене здоров’я щодня слабшає, тож пропускати прийом підтримуючого препарату ніяк не можна. А тут рецепт не виписують, бо нема компенсаційних грошей. До кого звертатися, уже й не знаю, як і не можу зрозуміти, чому нині існує така зневага до ветеранів.

Не в усьому погоджується з Василем Мироновичем сімейний лікар територіальної Берегометської амбулаторії сімейної медицини Михайло Дронь. Він стверджує, що щомісяця виписує Василю Гарматюку три препарати, при цьому за необхідністю приїжджає до нього додому чи передає рецепти членам родини. Просто зараз не все залежить від нього.

— За мною не буде жодної затримки, — запевняє лікар. — Але коли грошей немає, то нічого не можу вдіяти. Я вже повідомив невістці ветерана номер телефону районної аптеки, бо там наполягають, аби рецепти виписувати «по мірі надходження коштів» (?!). А взагалі з цього приводу треба звертатися до районної лікарні, яка має з аптекою відповідні угоди.

— Проблема оплати медпрепаратів за пільговими рецептами, на жаль, існує, – пояснює директор районного комунального підприємства «Кіцмань-Фарм» Наталія Подільчук. — Наразі борг складає 108 тисяч гривень і ми не маємо змоги придбати навіть необхідне, бо виробники не можуть довго чекати оплати. Реєстр же до районної лікарні ми подали, звідти відповідають, що й рахунки до казначейства також подаються вчасно. Тож хто винен, не знаю.

Ми не стали домовлятися про коментар з керівництвом казначейства, бо головний лікар Кіцманської ЦРЛ Василь Залявський запевнив, що насправді жодних проблем з отриманням пацієнтами ліків за пільговими рецептами у районі немає. І що аптека – всього лише магазин, отож жодним чином не може впливати «на ці процеси». І що для працівника аптеки рецепт – закон, за яким він не має права не відпустити виписані препарати.

Саме тому радимо нашому читачу, інваліду Великої Вітчизняної війни Василю Мироновичу Гарматюку з Дубівців негайно звернутися за рецептом до свого сімейного лікаря (котрий не має права його не виписати), а вже з рецептом – до аптеки № 107 «Кіцмань-Фарм», працівники котрої, в свою чергу, діятимуть відповідно до чинних законів. Сподіваємося, врешті старенький ветеран таки отримає необхідні йому медичні препарати.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata