Як оживити відумерлу спадщину?

Як оживити відумерлу спадщину?В Україні понад 2 млн. гектарів землі офіційно вважаються нічийними. У більшості випадків власники ділянок на старості літ залишилися без спадкоємців. Тож в останню мить свого життя їм не було кому передати своє майно та землю.

Доволі часто потенційні спадкоємці не заявляють своїх прав на землю, адже здебільшого мешкають у містах і тому не мають наміру займатися сільським господарством.

Земля, що втратила свого власника, називається відумерлою спадщиною. Її площа щороку зростає. Значною мірою це зумовлено складною демографічною ситуацією, яка склалася в селах. Переважно в них залишилися люди похилого віку.

Досить масовим стає явище, коли власники пайових ділянок помирають, не передавши їх у спадок, розповідає завідуючий кафедрою землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Мартин.

Наприклад, вони не мають спадкоємців, або спадкоємці не з’явилися за прийняттям спадщини чи були відсторонені від її прийняття. У цих випадках земельні ділянки «зависають» у повітрі. Їх неможливо законним чином використовувати. Сільськогосподарські виробники не мають у кого їх брати в оренду. Треба проходити досить складну процедуру визнання спадщини відумерлою. Лише тоді земельні ділянки переходять у комунальну власність тих територіальних громад, де останнім часом проживали померлі особи.

Тим часом, розповідає науковець, органи місцевого самоврядування дуже часто не знають, яким чином розпорядитися своїми правами на визнання спадщини відумерлою. А якби територіальні громади оформили на себе права на ці земельні ділянки, вони могли б надавати їх сільській молоді, людям, які зараз переїжджають в сільську місцевість і прагнуть самостійно займатися сільським господарством. Наприклад, колишнім військовим. Та, на жаль, ці землі переважно використовуються сільськогосподарськими підприємствами, причому протизаконно. Правоохоронні та контролюючі органи почасти на самовільне використання «нічийних» земель закривають очі.

Хоча, згідно із законом, якщо власник землі помирає, не маючи спадкоємців, то земельна ділянка, згідно з Цивільним кодексом України, має перейти у власність територіальної громади.

Для визнання спадщини відумерлою надається термін в один рік. Цивільний кодекс України передбачає, що в разі, якщо особа померла і потенційні спадкоємці у річний строк не заявили своїх прав на спадщину, орган місцевого самоврядування, де востаннє проживала померла особа, має право подавати позов до суду про визнання спадщини відумерлою. Тобто людина могла проживати у Києві, а землю мати в Сторожинецькому районі. Тому Київ може претендувати на сторожинецьку землю. І це є наразі великою проблемою. Окрім того, на тій землі можуть бути і хата, й інше рухоме майно. Тому у законотворців зараз багато роботи, аби то все унормувати.

Інформація надана прес-клубом з аграрних та земельних питань.

peredplata