Кому вигідне обстеження димо- та вентканалів у Чернівцях

Народна трибуна

Крик душі
«Адміністрації чернівецьких КЖРЕПів розповсюджують повідомлення про «додаткове щомісячне обстеження технічного стану димових та вентиляційних каналів» для мешканців будинків, де квартири, згідно з технічною документацією, обладнані газовими колонками (і питання подальшого функціонування яких віднедавна чомусь стало «притчею во язицех»). Насправді ж обстеження як таке не проводилося не лише щомісячно, а й загалом жодного разу на рік, — крик душі чернівчан Олени Гостюк, Валентини Синельникової, Віри Чобан з вулиці Стасюка, Петра Васильєва, Інесси Чернецької, Івана Граматовича та інших з проспекту Незалежності, 56 і 56-Б. — Представники приватної фірми «Житловик» якщо колись і з’являлися у домівках користувачів побутовими газовими приладами, то лишень запитували, чи у квартирі нема запаху газу, іноді — чи є тяга, просили розписатися і йшли геть. Жодних актів обстеження нікому ніхто ніколи не надавав… Натомість, як відомо, ця фірма систематично отримує на свої рахунки кошти від балансоутримувачів за обстеження технічного стану димовентканалів – невідомо лишень, як і ким здійснюється нагляд за такими роботами. Тепер же, коли з якогось дива раптом вперше за стільки років постало питання подальшого існування газових колонок, з’явилися оголошення для мешканців, щоб вони у визначені дні надали доступ до квартир «Житловику», а додаткова «перевірка здійснюватиметься за кошти міського бюджету». А чому саме так варто витрачати кошти міського бюджету? На догоду приватній структурі? Нехай би єдиний раз за багато років «Житловик» здійснив справжнє обстеження димовентканалів за перераховані кошти, а не обманював людей, розповідаючи про «додаткове» та «щомісячне». Бо, як і всі чернівчани, маємо підстави вважати, що керівники КЖРЕПів всі ці роки, скоріш за все, перебувають у змові з фірмою, котра мала б відповідати за стан цих самих каналів. Мабуть, варто «долучитися» до якості роботи таких фахівців й прокуратурі…»

Писк влади

Директор ВСТ “Житловик» Юрій Федорович Медведєв:
— Не може такого бути. Я працюю в системі 33 роки, та про таке не чув. Адже у нас є плани-графіки, акти, робочі листи. І підписи. Трубочист йде до тієї чи іншої квартири з посвідченням, перевіряє тягу та навчає мешканців, як робити це самостійно. Далі записує прізвище власника чи присутнього члена родини, і той розписується за справність перевірених каналів. Акт перевірки самим мешканцям на руки не видається. Складений такий документ залишається у нас та передається КЖРЕПу, а його керівники, в свою чергу, передають копію «Чернівцігазу».

Зараз насправді міською владою (департаментом ЖКГ) створено комісію з перевірки технічного стану димовентканалів у будинках, споруджених у 1960-1964 р.р., тобто у «хрущовках». Оголошення з вимогою бути вдома розклеєні у під’їздах, але нам ще нічого не платили (вартість обстеження – 4 грн. 50 коп.), так що поки що чернівчани нехай не тривожаться. Димовентканали у цих будинках зроблені з нещільної цегли (керамблоку), документація стосовно цього збереглася. Усе свого часу було узгоджено з органами охорони праці, з міською владою та внесено припис за рахунок засобів поточного ремонту перевіряти їх стан щомісячно, доки не будуть здійснені роботи з централізованого гарячого водопостачання. Що вийшло з гарячою водою, відомо. Згодом щомісячні перевірки припинились через відсутність коштів. Тому такі роботи здійснювалися раз на рік. Зараз питанням подальшого існування газових колонок за наявності димовентканалів з нещільної цегли займається ПАТ «Чернівцігаз», а ми, усвідомлюючи його важливість, мусимо в цьому сприяти.

Якщо ж у мешканців міста є конкретні приклади нездійснення перевірок трубочистами, прошу повідомити за тел.51 48 85, реакція щодо недобросовісних працівників буде належною.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata