Куди поділась компанія «Вінко» з Чернівців?

Народна трибуна
Крик душі

«У 90-х роках наші родини стали акціонерами на той час широко розрекламованої та буцімто успішної компанії «ВІНКО», але досі жодних дивідендів ми так і не отримали та навіть не знаємо, куди ця фінансова установа поділася з Чернівців, — крик душі чернівчан Олени Козоріз, Валентини Петренко та Вікторії Ткачової. — На жаль, уже навіть дехто з родичів помер, а виплат як не було, так і немає. Образливо, бо наші зна-йомі, котрі у ті непевні часи вирішили стати акціонерами інших підприємств, гроші отримували. Допоможіть з’ясувати, що це за «лохотрон»? Де вони? Куди нам з цього приводу звертатися? Хто на Буковині курує подібні питання, адже ми впевнені, що така проблема турбує не лише нас. Хто відповість за обман таких, як ми, вкладників-акціонерів?»

Писк влади
А влада навіть не пищить…
У Чернівецькому територіальному управлінні державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (вул. О. Кобилянської, 2, тел. 55 06 45 та 51 17 08 ) вказані телефони не відповідають. Хоча зовсім нещодавно ми справлялися у тамтешніх фахівців з приводу отримання дивідендів акціонерами діючих місцевих підприємств, і вони зазначали, що лише за рішенням загальних зборів акціонерів може бути спрямована частина прибутку підприємства на виплату дивідендів. Та запевняли, що розглядають кожне звернення в індивідуальному порядку. Стосовно ж того, де зараз знайти компанію, повідомляємо її координати: 21027 м. Вінниця, вул. Келецька, 51. Телефони: (0432) 43 88 40 та (0432) 4383 33 Керівник – Герцберг Олександр Борисович.

Як пояснював О. Герцберг, власники ваучерів — а це не тільки вінничани, але й жителі Луганської, Івано-Франківської, Чернівецької областей — стали учасниками взаємного фонду «Вінко», який називається «пайовим інвестиційним фондом інтервального типу диверсифікованого виду». Треба розрізняти: люди, які купили акції «Вінко» за гроші, – це акціонери, а ті, хто вклав у взаємний фонд свої ваучери в обмін на інвестиційний сертифікат фонду – це учасники фонду. Обидві категорії мають абсолютно різні юридичні статуси. Якщо акціонер має право брати участь у зборах акціонерів, голосувати на зборах тощо, то учасник фонду має тільки одне право – отримувати прибутки від діяльності фонду. Згідно з рішенням загальних зборів, диві-денди виплачувались лише один раз у 1995 році за підсумками діяльності за 1993-94 рр. в розмірі від 120 до 800 тис. куп.-карб. (в залежності від часу вкладення ваучерів). Потім у зв’язку із загальним економічним спадом в країні дивідендів або взагалі не було, або вони були копійчаними.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata