Чому зросли тарифи на міжміських маршрутах Буковини

Народна трибуна
Крик душі

«Виступаємо проти свавілля перевізника міжміського автобусного маршруту сполученням «Чернівці-Топорівка», котрий вирішив самотужки встановити вигідний хіба що самому собі маршрут з однією метою – аби мати змогу брати за проїзд вдвічі більше, ніж раніше, – крик душі мешканців села Рідківці Новоселицького району Н. Г. Патериги, В. Н. Степінюк, С. Д. Лизанчук, М. І. Довганюк, О. С. Грабко, Л. І. Боднарюк, І. І. Гавриш, н. І. Лупашко, І. І. Білецької, О. В. Лупул та інших – всього 48 підписів. – Цей маршрут постійно здійснювався від Кемпінгу по вулиці Московської Олімпіади через міст мимо комунального підприємства «Чернівціводоканал». З 1-го червня цього року нам, пасажирам, ні з того, ні з сього було доведено до відома, що маршрут здійснюватиметься не за попередньою схемою руху, а вже через Калинівський ринок та Стару Жучку, і у зв’язку з цим тариф на проїзд збільшився з 4-х гривень до 8 гривень 82 коп. Причому, перевізник нам пояснює, що він, мовляв, ні при чім – маршрут встановлює Державтоінспекція. Ми обурені такою ситуацією, адже змушені платити на 120% більше, ніж до 1-го червня. До всього, дії приватного підприємця Снігура чомусь чинилися зовсім не прозоро, без будь – якого відома чи погодження з місцевою громадою. У зв’язку з цим просимо допомогти розібратися з проблемою, що виникла, вимагаємо негайної зустрічі з нами керівників владних структур, від яких залежить вирішення цього важливого для всіх пасажирів питання. Також залишаємо за собою право відмовитися від послуг нинішнього перевізника та шукати іншого, достойнішого, для якого думка громади має не останнє значення…

Писк влади
Як пояснює директор департаменту інфраструктури Чернівецької ОДА Андрій Володимирович Павлюк, з 1-го червня цього року, згідно з розпорядженням по ОДА, тариф на приміські та міжміські (внутрішньообласні) пасажирські перевезення справді змінився в бік здорожчання на 20%. Розклад руху автобусів погоджує Державтоінспекція, вона ж затверджує паспорт маршруту. «Якби були якісь офіційні зміни маршруту, ми б про це знали. Оскільки департаменту стосовно цього питання нічого не відомо, не виключена можливість, що хтось щось робить самовільно, будемо перевіряти», зазначає директор. Тож якщо пасажири до 1-го червня платили за проїзд, припустимо, з пункту відправлення до пункту призначення (без зміни маршруту) 4 гривні, то зараз вони мають платити 4,80грн., не більше.

В управлінні ДАІ УМВС України в Чернівецькій області кажуть, що паспорт маршруту за поданням пакета документів перевізника, що виграв конкурс на перевезення, розробляє Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників. ДАІ лише погоджує паспорт, але після перевірки правильності виставлених аварійно-небезпечних ділянок та відповідних дорожніх знаків. Зміна маршруту ж можлива винятково за згоди та відома обладміністрації. До речі, за даними ДАІ, в період з 20 травня по 10 червня цього року за відхилення від визначеного маршруту працівниками інспекції складено 84 протоколи на водіїв пасажирського транспорту. Коли йдеться про міст через Прут по вул.. Московської Олімпіади, то він наразі є аварійно-небезпечним і у випадку, якщо автобус з пасажирами важить більше, ніж 5 тонн, рух по ньому заборонено. Більш конкретну відповідь скаржники зможуть отримати у замовника пасажирських перевезень – департаменту інфраструктури ОДА.


Наталія БРЯНСЬКА

peredplata