Рибні жнива у Іванківцях

Рибні жнива у ІванківцяхВосени рахують не тільки курчат. Восени рахують коропів, карасів, сомів та іншу рибу зі ставків та озер.
У Чернівецькій області є сотні ставків, де розводять рибу. Там, де добрий ґазда, там і риба здорова, виростає велика, смачна. Там і водне плесо доглянуте, і рибоводи задоволені. В іншому випадку негативний результат скрізь і всюди. Тому не раз стоїть питання перед місцевою владою про повернення назад у власність громад ставки, які давали в оренду тим, хто невміло з ними ґаздує.

У селі Іванківці Кіцманського району вже кілька років ставками опікується Валерій Чинуш. Він відомий в області та за її межами своїми бізнесовими здібностями, ґаздівською жилкою та душевною щедрістю. Окрім цього Чинуш ще й відомий меценат і благодійник.
А те, що він захоплюється рибою, мало кому відомо. Але якби побачили ставки і територію, яка навколо, то зрозуміли б, що так ґаздувати може тільки людина, яка не тільки знає, а й любить свою справу.

– Я пам’ятаю, як у дитинстві бігав на ці ставки, – говорить Валерій Чинуш. – Заздрив тоді рибоводам, котрі цілий рік мали справу з рибою, яку доглядали, вирощували і виловлювали. Бачив, що територія не благоустроєна. Тоді цьому мало приділяли уваги. Коли взявся сам за ставки, то захопився не тільки водним а плесом, а й навколо зробив щось подібне до дендропарку.

На ставках у Чинуша цілий рік плавають прекрасні чорні лебеді та зимують тут сотні диких качок і селезнів. Він сам їх доглядає, годує.

Приємна, але й відповідальна пора на ставках восени. Це вилов риби. Пан Валерій любить цю пору. Тоді він на ставку і вдень, і вночі. Разом з рибоводами відсортовує рибу, готує зимовники для неї. Вчиться у тих, хто розуміється на цій справі.
Але за всім цим господарством цілий рік доглядає рибовод Юрій Фівчук. Кажуть, що цей рід Фівчуків з діда-прадіда не покидав Іванківецьких ставків. А сам пан Юрій, як жартують у селі, не тільки народився на ставках, а й був зачатий на греблі.

– Юрій Фівчук – це професіонал справжній, – з гордістю про рибовода говорить Валерій Чинуш. – Він знає про рибу все. І що вона хоче, і коли їй дати їсти, і як вилікувати. Я вчуся у нього і дякую йому за науку. Хоча, правду сказати, вчитель він суворий. Може й нагримати, якщо неправильно до ставків і до риби ставлюся. Якби міг, то напевне й поза вуха вцідив. Але терпимо йому. Бо наука його корисна і потрібна.

Ставки у Іванківцях дають не тільки рибні врожаї, а й створюють робочі місця. Тут на догляді за ними постійно трудяться сім людей, а у період рибних жнив десятки земляків Валерія Чинуша мають роботу і заробіток. Погодьтеся, в умовах сільського безробіття це велика підмога людям.

Сам рибовод Юрій Фівчук поділився окремими секретами своєї професії. Він розповів, що на одному гектарі водного плеса не можна вирощувати більше тони коропа. Бо не вистачить рибі кисню. Потрібні у воді білі амури та інші травоїдні, аби не заростали стави. Також щуки, аби хвору рибу відбраковували у природних умовах. Соми потребують особливого догляду…
Поки ми говорили, вода зі ставка вже сходила і з’явилося велике диво – тисячі, десятки тисяч коропів, амурів, щук і сомів. Вони нагуляли за літо жиру, набрали відповідної ваги і вже готові до вживання. У добрих ґаздів і риба добра та її багато.
Олександр Мельничук

Рибні жнива у Іванківцях

peredplata