11.11.11 – магічне число чи просто дата?

11.11.11 - магічне число чи просто дата?У п\’ятницю на календарях випадає незвичайна дата: 11-ий день 11-ого місяця 11-го року. А незадовго до полудня на циферблатах годинників в ряд шикуються аж дванадцять одиниць: 11:11:11 одинадцятого листопада 2011-го.
Збіг цифр, коли всі вони однакові, трапляється раз на 100 років, а тому привертає багато уваги людей.
Нумерологи рекомендують у такі дні бути обережними, тоді як представники церкви скептично ставляться до спроб надати певній даті особливого значення.

\”Вибухонебезпечна\” дата

За словами нумеролога Людмили Савіної ця дата \”вибухонебезпечна\”:

\”В такі дні, які я називаю руйнівними в основі, я раджу не ухвалювати жодних стратегічних рішень, оскільки в наслідку вони все одно виявляться руйнівними для тих, хто їх ухвалив\”, – вважає нумеролог.

Нумерологія – це певна система, послідовники якої вбачають магічний зв\’язок між числами та живими істотами. Людмила Савіна переконана, що числа мають безпосередній вплив на життя людей і всього світу загалом:

\”Досвід показує, що люди, які підписують угоди, виходять заміж, одружуються в несприятливий для себе час, як правило, втрачають. Є роки, місяці і дні, коли краще нічого не робити\”.

Нічого хорошого

Нумеролог вважає, що 11 листопада 2011 року краще не брати шлюбу і не починати нової справи. Діти, які народяться цього дня, за її словами, будуть надто емоційними, не підкорятимуться вимогам, а лише проханням.

Астрологи кажуть, що зорі і дати впливають на долю людини

Людмила Савіна також радить зберігати спокій та використати незвичайну дату, аби звернутися до \”вищих сил\”.

Готуватися до гіршого радить і астропсихолог Тетяна Ніколаєва:

\”День буде напружений, не варто від нього чекати щось хороше. Водночас, нічого страшного із нами теж не повинно статися\”.

Експерти, однак, наголошують, що кожна дата, якщо і матиме той чи інший вплив, то на кожного по-різному, бо залежить від дати і місця народження конкретної людини. Тому якісь прогнози, чи перестороги, можуть бути лише персональними.

Марновірство

Ажіотаж навколо \”загадкових\” дат посилено виникає вже 10 останніх років, відколи настали 2000-ні, особливо це відчувалося у 2002 році, коли рік, місяць і число дзеркально читалися з обох боків.

Однак, ці дати мають сенс лише для тих, хто веде літочислення від народження Христа. Наприклад, мусульмани рахують свої роки від 622-го року від Різдва. Юдеї у вересні відсвяткували 5772-ий Новий рік. Інші народи також мають власне літочислення.

Церква абсолютно спокійно ставиться до такого збігу дат і жодного містичного значення йому не надає. Ні цифри, ні номери, ні дати, ні числа над людиною не мають влади, чи сили. Людина створена за образом Божим як розумна і вільна істота. Тому її долю і життя визначають в першу чергу власні вчинки, а також тим, як її життя спрямовує Господь.\”

Різні цифри нерідко згадують у священних книгах, зокрема – у Біблії, де часто фігурують числа 3, 7, 12 та інші. Однак, у коментарі bbc.ua речник Української православної церкви Київського патріархату отець Євстратій назвав марновірством спроби надати тій, чи іншій даті якогось особливого сенсу:

\”Церква абсолютно спокійно ставиться до такого збігу дат і жодного містичного значення йому не надає. Ні цифри, ні номери, ні дати, ні числа над людиною не мають влади чи сили. Людина створена за образом Божим як розумна і вільна істота. Тому її долю і життя визначають в першу чергу власні вчинки, а також те, як її життя спрямовує Господь\”, – розповів священик.

Числам, за його словами, часто надають символічне значення, але це не вказує на залежність людей від цих чисел. І навіть 666 – так зване \”число звіра\” – не повинне викликати остраху.

Як і 2012 – рік, який, за деякими прогнозами, принесе апокаліпсис. Священик стверджує, що кінець світу таки настане, але нікому з людей не відомо, коли саме.

Психологічний вплив

Вчені вважають, що цифри всюди. За формою мушля нагадує спіраль, яка графічно зображує послідовність Фібоначчі, або принцип \”золотого перетину\”

Саме наступного року посилена увага до дат може зникнути надовго – за словами ректора Соломонового університету в Києві Олександра Розенфельда, таких збігів більше не буде понад 100 років.

\”Дати і числа мають психологічний вплив на людину. Речі мають цінність не самі по собі, а за тим, що про них думають люди. Тож, якщо людство надає значення даті 11.11.11, значить це знаходить відображення у поведінці людей, а потім – у всьому житті\”, – прокоментував доктор економічних наук bbc.ua.

Втім, за його словами, вчені вже багато років спостерігають, що різні події в історії людства відбуваються із певними циклами. Тож можливо, що ці закономірні числа і мають якийсь вплив на життя людей, але це питання, каже він, необхідно досліджувати з наукової точки зору.

Роман Лебедь My Webpage

peredplata