Чернівецька влада проти ОСББ

Чернівецька влада проти ОСББ 207 ОСББ міста Чернівці отримали непритаманний статус виконавців житлово-комунальних послуг (“виконавців послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків та з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій”) через незаконне рішення виконкому Чернівецької міської ради №517/14 від 23.08.2011 “Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг в житловому фонді м. Чернівців та визнання такими, що втратили чинність, рішення виконавчого комітету з цих питань”.

Як повідомляє ВГО Громадянська мережа “ОПОРА” у Чернівецькій області, звернення про такі порушення прав до центральних органів виконавчої влади були настільки численними, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднило роз’яснення “Щодо статусу ОСББ як учасника у сфері житлово-комунальних послуг” від 26.04.11 №7/15-4687 — яке, мабуть, до виконкому Чернівецької міської ради не дійшло. Хоча роз’яснення надано ще у квітні місяці, а рішення приймалося у серпні.

Згадане роз’яснення з посиланням на відповідні нормативні акти, зокрема, підсумовує: “…ОСББ не є суб’єктом господарювання і не може бути виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг …”, “…ОСББ може виступати лише у ролі споживача — як колективний замовник (абонент)”.

Експерти, серед яких Дмитро Левицький, консультант ВБО “Інститут місцевого розвитку”, виділяють наступні негативні наслідки для ОСББ у разі визнання його виконавцем житлово-комунальних послуг:

1. ОСББ протиставляється співвласникам.

2. Кошти від власників розглядаються як плата за послуги, яка підлягає оподаткуванню податком на прибуток і ПДВ.

3. Контроль за ОСББ з питань: захисту прав споживачів, дотримання законодавства про захист економічної конкуренції тощо.

Тобто, якщо сьогодні ОСББ міста можуть не відчувати жодного з цих наслідків — то в будь-який момент можуть відчути.

На жаль, через необізнаність усе це сприймається як належне — наприклад, необхідність сплати ПДВ в разі, якщо сума внесків і платежів сягне 300 тисяч гривень на рік.

У той час як, незалежно від обсягів внесків і платежів, ОСББ в жодному разі не є платником ПДВ, і в жодному разі не є платником податку на прибуток. Як і не є виконавцем житлово-комунальних послуг.

Світлина 20.ua

peredplata