Буковинським лебедям у Чорториї нема, де жити

Буковинським лебедям у Чорториї нема, де житиДике озеро в селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області через засуху обміліло. Взимку лебедине озеро ніколи не замерзало, бо майже наполовину наповнювалося водою з підземних теплих джерел. У селі є також шість ставків, де раніше вирощували рибу. Поки ставки не покрилися кригою, шипуни зимують тут. Коли вдарять морози, біля ставків чергуватимуть льодоруби.

– Лебедине озеро наповнюється водою з Черемоша та кількох підземних водяних джерел, які замулилися ще в 2008 році, коли була повінь. Через засуху води у водоймах і, відповідно, в озері, майже нема, – розповів molbuk.ua орендар ставків, де зараз гуртуються лебеді, Іван Доскалюк. – Слід розмулити підземні нори або відремонтувати дамбу біля Черемошу, щоб направити русло річки до озера.
Наразі ж місцева влада намагається хоч якось допомогти птахам. Вони шукатимуть техніку, щоб зробити насип та терміново розчистити озеро. Кажуть, в такому разі вода в озері мала би зявитися.

Поки що на ставках, що біля обмілілого озера, зимують вже 120 лебедів. Проте птахи все ще злітаються. Як каже Іван Доскалюк, до кінця місяця лебедів назбирається до 160 особин. В цьому році вперше у Чорторию прилетіли зимувати ще й дикі качки. Як не дивно, лебеді-шипуни не виганяють інших птахів зі своєї території. Поки не зазимило, птахи разом пасуть водорості та їдять зерно, яким їх підгодовують люди.

Джерело

peredplata