Коли нападають собаки

Коли нападають собакиМинулої неділі на Кіцманщині ротвейлер загриз на смерть дев’ятирічну дівчинку. Випадки, коли собаки бійційвських порід загризають людей не поодинокі. Тому газета \”Час\” радить читачам дослухатися до наших порад і знати свої права, коли, не дай Боже, трагедія сталась.

Що каже закон
Відповідно до чинного законодавства, за порушення правил утримання собак (а саме так кваліфікують дії власників тих собак, які покусали людей) передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо порушення правил тримання спричинило шкоду здоров’ю людей або їхньому майну, то це тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 грн.) з конфіскацією тварин, а на посадових осіб — від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також органи місцевого самоврядування можуть приймати та затверджувати Правила утримання домашніх тварин (в Чернівцях такий діє).

У будь-якому випадку постраждалі повинні звернутися до міліції з відповідною заявою. Потім в суді слід заявити вимоги стосовно відшкодування моральних та матеріальних збитків. На жаль, це дуже довгий та виснажливий процес. Бо навіть після позитивного рішення суду на користь потерпілих, власне саме відшкодування збитків може зайняти місяці, якщо не роки.

Також за те, що собака покусала або загризла до смерті, існує й кримінальна відповідальність. Тоді власник собаки підпадає під дію статей Кримінального кодексу України, які передбачають покарання за злочини, вчинені з необережності. Та правоохоронні органи рідко ці норми застосовують і обмежуються лишень адміністративними штрафами.

Що робити, коли собака нападає

Найголовніше правило – не тікайте (тільки якщо поблизу є надійне укриття), не робіть різких рухів і не кричіть! Пам’ятайте: собака бігає швидше. Найбільш вразливими її місцями є кінчик носа, слизові оболонки, очі, перенісся, потилична частина і тім’ячко за вухами, сонячне сплетіння, копчик, ребра, суглоби лап, геніталії. Отож коли напад неминучий, бийте в ці точки якомога сильніше. Але знайте, що больовий поріг у собак надзвичайно високий.

Загалом, коли собака нападає з гавкотом, то вона подає таким чином сигнал, що ви зайшли на її територію. Вона може і вкусити, якщо ви повернетесь до неї спиною або боком, навіть коли відведете від неї погляд. Не робіть ні того, ні іншого. Спокійно, без різких рухів, залиште її територію.

Для відволікання уваги собаки можна спробувати перевірити її реакцію на команди «Фу!», «Гуляй!», «Апорт!», «Кішка!». Якщо тварина виявить інтерес до команди «Апорт!», підберіть із землі якусь паличку, камінь або ж відламайте частину гілки з дерева. Покажіть її собаці, повторюючи команду «Апорт!», а потім киньте. Не виключено, що кинутий предмет собаку зацікавить і вона залишить вас у спокої. Достатньо ефективною може виявитися й команда «Кішка!».
Гірше, коли пес біжить прямо на вас мовчки або гарчить. Він точно буде кусати. Його погляд спрямований у те місце, де він планує зімкнути свої щелепи. Тому одразу шукайте укриття. Якщо поряд є водойма, зайдіть у воду. Коли собака спробує дістатися до вас убрід, зустріньте її бризками води — це її зупинить. Якщо ж вам нікуди сховатися, візьміть жменю піску або землі й киньте її по можливості з найменшої відстані в очі і в пащеку собаці.

Коли ж ви бачите, що собака атакує, приготуйтеся до захисту. Тут потрібно страх перетворити в лють. Інакше собака буде ще більш агресивною. Треба бити пса по морді, носу тим, що є у вас в руках. У жінок це може бути сумочка. Коли собака спробує її вкусити, дозвольте зробити це. А щойно схопить, тягніть її з усіх сил. Собака сумку не відпустить і підійде до вас ближче. Коли вона буде достатньо близько, бийте ногою якомога сильніше в сонячне сплетіння, живіт або в суглоби. Спробуйте перекинути тварину на спину. Якщо це вдалось, то, не повертаючись спиною, тікайте, бо собака може наздогнати.

Намагайтесь вдарити собаку раніше, аніж вона вас вкусить. Це може похитнути її певність. Здійснені ж укуси, навпаки, роблять собак ще більш агресивними. Вони ж-бо хижаки. Але для вдалого неочікуваного удару є тільки одна спроба. Другої собака вам не дасть. Особливо бійцівської породи, у котрої напад інстинктивно закладений. А кусати собака може по-різному. Наскоками або ж схопити і тримати до того часу, поки відчуватиме опір.

Коли власника поблизу немає, треба знайти опору, притулитися до неї і щось виставити перед собою (куртку, шарф, будь-що). Тут вже головне — вижити. Коли собака річ схопить, потягніть на себе і вдарте в горло. Навіть коли пес у вас вже вчепився, незважаючи на біль, бороніться.

А взагалі, намагайтеся обходити стороною собак бійцівських порід, не пускайте до них своїх дітей та виховуйте власників таких собак. Коли ж ті не прислуховуються до зауваг, звертайтесь з відповідними заявами до органів місцевого самоврядування (сільська, селищна, районна, міська ради).

Підготувала Надія ВІРНА

peredplata