Буковинські родовища віддали регіоналам

Буковинські родовища віддали регіоналам  24 грудня на сесії Чернівецької обласної ради депутати не тільки приймали обласний бюджет, коли ще не було державного. Вони ще роздавали дозволи на користування буковинськими надрами.

Зокрема, київській фірмі ТОВ «ПАРІ» Чернівецька обласна рада надала спеціальний дозвіл на користування надрами і промислову розробку Шереметівського газового родовища Вижницького району. Цікаво, що ТОВ «ПАРІ», за інформацією видання «Компаньйон», наразі належить кіпрській компанії Burisma Holdings, а до цього її власником була американська фірма Sunrise Energy Resources, якою на той час опосередковано володіли нинішній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський та нині загиблий депутат від партії регіонів Микола Лисин.

Цікаво, що ТОВ «Парі» для потреб місцевих громад Вижниччини на соціальний розвиток обіцяє виділяти 150 тисяч гривень щорічно. Багато це чи мало? Так от, у своїй же пояснювальній записці до клопотання на отримання дозволу ТОВ «ПАРІ» пише, що, наприклад, в 2010 році ним на розвиток місцевої громади села Димитровичі, що на Львівщині, було виділено 280 тисяч гривень. Отож одному селу вони дали майже удвічі більше коштів, аніж тепер обіцяють цілому району.

Правда, рішенням сесії також запропоновано голові Вижницької районної державної адміністрації Ткачуку деталізувати умови договору щодо співпраці в соціально-економічному розвитку населених пунктів Вижницького району, укладеного з ТОВ «ПАРІ», обумовивши загальну суму фінансування заходів.
До речі, ця ж компанія у 2004 році вже отримувала дозвіл на розробку Шереметівського родовища. Але довідатися, чи щось платила компанія тоді на соціально-економічний розвиток краю, нам не вдалося. У Вижницькій РДА нам порадили шукати людей, які тоді підписували договір. Що ж стосується нинішньої ситуації, то наразі районні чиновники умов договору ще не розглядали. А тому сказати, яку суму сплачуватиме Вижниччині ТОВ «ПАРІ», ще не можуть.

Нагадаємо, що за користування Лопушнянським нафтородовищем інше підприємство, «Надвірнанафтогаз», в 2011 році врешті сплатило на соціально-економічний розвиток Вижниччині 2 мільйони гривень із заборгованих 5700 тис. грн. Наразі розглядається питання продовження договору на 2012 рік.
І вже 28 грудня на розгляд Чернівецької обласної ради подано проект рішення про погодження клопотання про надання дочірній компанії «Укргазвидобування» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням корисних копалин Петровецької площі Вижницького району Чернівецької області. Нагадаємо, що директором компанії є Юрій Борисов, котрого називають правою рукою Фірташа, до того ж, він курує область. Чи отримає фірма дозвіл (а сумнівів у цьому майже нема) і скільки вона виділятиме на соціально-економічний розвиток Вижниччини, ми дізнаємося після того, як відбудеться чергова сесія обласної ради.

На території Буковини є ще Красноїльське родовище нафти і газу. Отож дозвіл на розробку та видобуток Красноїльського родовища ще в 2009 році без аукціону кабміном було видано структурі «Нафтогазу» ТОВ «Юсенко надра». Як нам повідомили в Красноїльській селищній раді, наразі родовище законсервовано. Видобутку газу там не відбувалось, а була тільки розробка. І наразі спеціалістів там немає, роботи не проводяться. Селищу ж прихід видобувної компанії нічого не дав. Добре, хоч дорогу до родовища не розбили. Але жодної копійки на со-ціально-економічний розвиток селище не отримало. Отак-от хазяйнують київські компанії на Буковині.

Надія Вірна

peredplata