Іванові лебеді залишилися у Чорториї на Буковині

Іванові лебеді залишилися у Чорториї на БуковиніУ той рік, коли не стало видатного митця Івана Миколайчука, на озеро у рідному селі Чортория сіла зграя лебедів. Відтоді ці білі красені не покидають Чорторию. Вони, ніби чиста і біла Іванова душа, уже навіки поселилася у нього вдома. Навіть люті морози не можуть зігнати з озера цих красенів.

Та після двох повеней 2008 і 2010 років озеро почало замулюватися, джерела забиваються і вода замерзає за низької температури. Вже не раз доводилося рятувальникам МНС і жителям села визволяти з льодового полону лебедів.

Цього року на озеро сіли 176 білих птахів. До початку морозів вони почувалися добре. Та днями лід скував воду. Птахи відчули наближення біди і перелетіли на іншу водойму, яка знаходиться неподалік. Там раніше було русло Черемоша. Але морози у Чорториї таки добряче потиснули. Вони вже сковують і колишнє річище Черемоша. Птахи не почуваються у безпеці. На їх порятунок знову прийшли буковинські МНС-ники. Вони перекачують воду з Черемоша та розбивають лід. Біля лебедів встановили чергування. Жителі села Чортория допомагають рятівникам. Вони підвозять корма, розпалюють багаття. Разом гріються. На теплий вогник і смачну їжу підпливають лебеді-шипуни. Вони довіряються людям у всьому.

А можне це дійсно Іванова душа так горнеться до нас, так надіється на нас, так нам довіряє. Бо за життя люди Іванову душу не раз ранили і топтали. То хоч тепер вберігають і обігрівають.

Петро Кобевко

peredplata