Забуті села

«Вже місяць автобуси до сіл не їздять, а якщо їздять, то через раз, — крик душ мешканців Мосорівки, Самушина, Онута та Чорного потоку Заставнівського району. – Ми ходили до сільських рад, а голови ходили до району просити про налагодження автобусного руху. Але з початку року до 26 січня взагалі жодний транспорт до наших сіл не їздив. Після наших звернень автобуси пустили, але тепер знову немає. А багатьом треба добиратися до райцентру, до Чернівців. До лікарень, за ліками, до банків і т.п. Ми ж тепер наче відрізані від світу. Задля того, аби потрапити до обласного центру, ми змушені втридорога винаймати автівки. Хіба таке видано, щоб у ХХІ столітті неможливо було вибратися з села? А чиновники хваляться, що почують кожного і допоможуть. То хай допоможуть нам і налагодять безперебійне транспортне сполучення!»

Ми звертались з цим питанням до Заставнівської РДА ще наприкінці січня. Там пообіцяли все вирішити. І, здавалось, вирішили, однак за тиждень проблема повернулась – села знову без автобусного сполучення. Коли ми вдруге запитали в РДА, що ж, врешті-решт, коїться з перевезеннями у Заставнівському районі, нам повідомили, що новий перевізник (Кіцманський АТП) через сильні морози має проблеми – вийшли з ладу 8 автобусів, а тому стався перебій з обслуговуванням маршруту, що проходить зазначеними селами. Але, переконували чиновники, питання буде вирішене. Та, незважаючи на запевнення чиновників, транспортне сполучення так відновлене й не було. На наше третє звернення перший заступник голови Заставнівської РДА Ярослав Олексюк повідомив, що взагалі питаннями перевезень по області займається управління інфраструктури та туризму Чернівецької ОДА. РДА направила листа до ОДА зі зверненнями голів тих сільрад, населені пункти котрих залишились без сполучення, ще 18 січня. І це в їхній компетенції. А районна влада не уповноважена вирішувати такі питання.

В управлінні інфраструктури та розвитку ОДА нам сказали, що тримають це питання на контролі. Наразі проблема в тому, що дороги не розчищені від снігу і погане покриття, тому в понеділок, зокрема, рейс відмінили. І, переконують нас в ОДА, транспортне сполучення відновлено. Як нам стало відомо, наразі в цьому напрямку курсує лишень один автобус.

Підготувала Надія ВІРНА

peredplata